Скандальний довгобуд у Житомирі: чому люди десятки років не можуть жити у власних квартирах (ВІДЕО)

Ось ця недобудова розташована на одній із найбільших вулиць Житомира вже багато років. Одна із секцій виглядає доволі завершеною, у інших – триває будівництво. Однак у жодній із них досі не живуть люди.

Дозвіл на будівництво було отримано ще у 2008-му році. У 2011-му зведення зупинили, і впродовж 7-мми років не відновлювалося. Доки зневірені інвестори не звернулись до компанії «Ріел Смарт Білдінг», яка значно обнадіяла вкладників.

За три роки новий забудовник довів довгобудову до сучасного вигляду. До того ж 89 квартир передав безкоштовно тим власникам, котрі не дочекалися свого помешкання від «Олвіта-Буд». Та в експлуатацію «Вернісаж» не введений досі, попри те, що деякі інвестори вже встигли зробити ремонти у квартирах.

Є й люди, котрі власної квартири чекають з 2008-го року. Основною причиною, чому будинок досі не зданий в експлуатацію, забудовник називає договір оренди землі, котрий Оліївська сільська рада, на землях якої і будується «Вернісаж», не планує продовжувати.

Окрім того, Оліївська ОТГ стверджує, що забудовник має проблеми з документацією. А саме апелюють постановою суду від 2015-го року про скасування права власності за ТОВ «Олвіта-Буд». На що сама компанія відповідає, неточності були, однак наразі усе виправлено та в межах чинного законодавства.

Ми спробували зв’язатися із представниками Оліївської громади, а саме секретарем сільської ради Борисом Ткаченком. Однак з першої спроби не вдалося.

За проханням інвесторів питання довгобудови було розглянуто місцевими депутатами під час сесії 6-го березня. Попри попередні домовленості людей у залу не пустили, однак згодом в офіційному порядку надали слово і інвесторам, і забудовнику. Та дійти згоди сторони конфлікту так і не змогли, а рішенням сесії депутати сільської ради затвердили – усе вирішуватиме суд.

Однак люди таким рішенням із зрозумілих причин виявились незадоволеними.

Тепер Оліївка чекає від забудовника додатковий документ – роз’яснення постанови суду про скасування права власності. Однак для продовження договору оренди, запевняють юристи будівельної компанії, цей документ немає жодного сенсу. Судова тяганина триває і може тривати ще багато років. Відповідь на питання «Коли ж люди зможуть заселитися у свої оселі?» чітко дати не може жодна із сторін. Тож скільки чекати інвесторам, котрі найбільше потерпають від конфлікту, – невідомо. Та чи варто чекати взагалі?