Найкраще для українців: як виглядатиме садочок в Овручі і як в Естонії виховують дошкільнят (ВІДЕО)

249

Щойно заходиш у садочок, як діти уже зустрічають відвідувачів із посмішкою. Це не дивно, адже тут усе зроблено для комфорту дошкільнят. Ефективно використаний простір на вулиці та всередині, у коридорах діти можуть малювати на стінах та розробляти дрібну моторику пальців. Й до кожної дитини тут – індивідуальний підхід.

«Дитина вчиться з того моменту, як заходить у ворота садочку і коли вдома ввечері лягає спати. Наша методика дозволяє підібрати до кожної дитини індивідуальний підхід. Тут немає такого, що усі діти разом малюють, чи всі читають, чи пишуть. Якщо ця дитина відчуває, що хоче сьогодні робити щось інше, то ця методика дозволяє підходити до цього індивідуально», — говорить завідувачка садочком Кайя Рунгі.

Саме естонська модель освіти та виховання дітей вважається однією з кращих у Європейському Союзі. Зокрема у садочку навчання ділиться на три основні напрямки: навички, які дітям будуть корисні у дорослому житті, піклування про своє здоров’я та навколишнє середовище. Так, прямо у кімнатах для дітей розташовані власні рослинні міні-ферми, де малеча вирощує ті чи інші овочі. А ще їх вчать самотужки вирішувати проблемні питання.

«У всіх дітей є молоточок, яким вони ламають лід, аби не було слизько. В одного хлопчика зламався молоток і його відправили до людини, яка тут займається ремонтом. Вони разом подивились, вирішили, що тут уже не полагодиш його. Далі хлопчик пішов до людини, яка займається у садочку закупками. Дитина сказала: «ось зламався молоток, потрібен новий». Тобто, за дітей це роблять не вихователі, він сам пройшов цей шлях і отримав результат», — каже завідувачка садочком Кайя Рунгі.

У садочку навіть є рада дітей, яка спільно із вихователями вирішує ті чи інші питання. А ще за будь-якої погоди дошкільнята граються на вулиці. В Естонії є навіть вислів: «немає поганої погоди, є поганий одяг». Улітку вихованці сплять на вулиці, готують і їдять обід на свіжому повітрі. Тим часом усередині для малечі є окрема кімната, де вони можуть побути наодинці.

«Для нас дуже важливо, як діти себе почувають емоційно, тому через це у нас є такі приміщення як тут, де дитина може прийти, зачинитися і спокійно побути зі своїми думками, відпочити», — сказала керівниця освітніх проектів Анна Сілем.  

Саме такий садок Естонія будує в прикордонному Овручі. Й мова йде не лише про саму будівлю, а й про сучасні підходи до виховання дітей. Для цього педагогів, кухарів та керівництво садочків з Овруча запросять на тренінги в Естонію.

«Наша мета підтримати садочок не лише фізичною інфраструктурою, а й поділитися повноцінним досвідом, кращим, який ми маємо», — зазначає керівниця освітніх проектів Анна Сілем.

«Буквально 1-го червня планується перший об’єкт відбудови України до Міжнародного дня захисту дітей ООН і під час візиту делегація могла ознайомитися з цим садочком. І це дійсно сучасний садок, такий садок будується для естонських дітей, і що важливо, ми говоримо не тільки про стіни, а ми говоримо і про наповнення цього садочку», — каже Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Та Україну Естонія стала підтримувати не з початком повномасштабної війни. Тісна співпраця триває уже не перший рік й запевняють, не останній.

«Ще коли я працював у сфері кібербезпеки, вже тоді ми співпрацювали з Україною. Згодом у сфері освіти, в різних соціальних проектах. Наша співпраця тривала і була ще до війни, адже історично ми знаємо, що це таке – жити поруч із росією. І в цьому плані війна не вплинула, Україна була в пріоритеті до війни, й Україна в пріоритеті сьогодні в усіх напрямках», — розповідає керівник департаменту міжнародного партнерства Естонії Лаурі Лухт.

Уже в березні в Овруч привезуть перші модульні конструкції, які будуються в Естонії, згодом почнуть наповнювати технікою і сам садочок. А поки ж у закладі в Естонії можна зустріти й українських працівників. Тетяна усе життя прожила тут. Працює асистентом учителя.

«Ми стараємося привити дітям навички для майбутнього, щоб вони були самостійні. Тобто, вони самі собі накладають їжу, самі заправляють ліжко, вони самі обирають, де вони будуть спати. Усе це для того, аби їм легше було адаптуватися у майбутньому», — сказала асистент учителя Тетяна.

Водночас Естонія прийняла не одну тисячу біженців й для усіх тут створили комфортні умови. У садочку ми зустріли і українських дітей, у процесі навчання тут спілкування виключно естонською мовою, малеча зізнається, складно, але вони вчаться.

«Я мамі вдома одного разу стільки слів естонських сказав, що сам не зрозумів, що сталося. Мені розповідали «тере» – це привіт», — говорить українець, вихованець садочку Антон.

6-річна Влада приїхала в Естонію із Київщини й теж потрохи вчить мову, аби потоваришувати із місцевими дітьми.

«Ми намагаємося якось один одного зрозуміти, щоб почати товаришувати», — каже українка, вихованка садочку Влада.

Та понад усе, зізнається маленька Влада, мріє повернутися у рідну Україну.

«Більш за все, я звісно, хочу повернутись в Україну. Тому, що я дуже хвилююсь за свою Батьківщину і дуже люблю свою Україну», — говорить українка, вихованка садочку Влада.