У Житомирі лікарі врятували відразу три життя: батьки померлого пацієнта дали згоду на забір органів (ВІДЕО)

276

Лікарі віддають останню шану донору, органи якого уже за кілька годин врятували трьох людей.

«Це троє, дійсно, пацієнтів, які отримали шанс на нове життя. Сьогодні відбулася непересічна подія не тільки в закладі, а й в медицині області. Вперше в обласній лікарні імені Горбачевського була проведена трансплантація серця, посмертна. Відбулась в області перша пересадка печінки та нирки», — говорить медичний директор з невідкладної допомоги та хірургічної роботи Віталій Хоменко.  

Трансплантація нирки для обласної лікарні – не новинка, за два роки тут врятували уже 10 життів, але пересадка відбувалась від родинного донора, від посмертного ж вперше.

Коли усе було готово, а пацієнти прибули у житомирську лікарню з різних куточків країни, вже на наступний день о 1-й ночі одночасно розпочалися усі три операції.

«Ми зайшли в операційну о 1-й ночі і закінчили об 11-й. Трансплантація серця та нирки відбулась трошки швидше, печінки – відбувалась довше», — сказав медичний директор з невідкладної допомоги та хірургічної роботи Віталій Хоменко.

Трансплантацію серця бригада кардіохірургів проводила під керівництвом директора інституту серця Бориса Тодурова.

Загалом відразу кілька десятків медиків дві доби боролися за життя трьох молодих людей. Серед них і працівники обласного центру крові та донори крові. Останніх посеред ночі викликали у лікарню, адже у дівчини, яка очікувала на нове серце була рідкісна, 4-та група.

Пацієнти, яким уночі провели операцію очікували на органи роками і це був єдиний шанс на життя. Після трансплантації, кажуть лікарі, усі – в задовільному стані.

Попереду у пацієнтів тривала реабілітація, але завдяки батькам чоловіка, які дали свій дозвіл на трансплантацію його органів, вони отримали шанс на нове життя.