На лікарняних ліжках Житомирщини все більше хворих на ковід: як вберегтись (ВІДЕО)

299

Повномасштабне вторгнення витіснило COVID-19 з інфопростору. У громадських місцях не вимагають масок і сертифікатів про вакцинацію, але хвороба активно поширюється.

«Ковід активізувався. І якщо ми в січні зареєстрували 1600 випадків, то уже з початку березня, ось ще він не закінчився, у нас 2582 випадки захворювання COVID-19», — каже працівниця Житомирського центру контролю і профілактики хвороб Тетяна Лутай.

Вакцинація не гарантує, що ви не захворієте, але вона потрібна.

«З тієї самої причини чому військовим потрібен бронежилет. Деякі вакцини не захищають вас від зараження, але вони зменшують наслідки. Так само і вакцина проти COVID-19», — говорить лікар-інфекціоніст Федір Лапій.

Найбільше хворіють ті, хто проігнорував вакцинацію зовсім і ті, хто зробив лише одне щеплення. Бустерні дози захищають від нових штамів коронавірусу.

«Радимо вакцинуватися особам старше 60 років, людям з хронічними захворюваннями, – це категорія людей, в яких найбільш важко протікає захворювання», — сказала працівниця Житомирського центру контролю і профілактики хвороб Тетяна Лутай.

У Житомирській області зараз доступні всі вакцини – CoronaVac, Janssen і Pfizer. Останньою можна робити щеплення не лише дорослим, а й дітям віком в 5 до 18 років.

«В Житомирській області працюють зараз 94 стаціонарні пункти щеплення і 52 мобільні бригади, які вакцинують організовані колективи», — говорить заступниця начальника управління реформ і розвитку медичної допомоги населенню Анна Васянович.

Дізнатися інформацію про найближчий пункт щеплення можна у сімейного лікаря, в амбулаторіях або на сайті vaccinationcovid19.gov.ua