«Нехай щастить» – актори театру «Березіль» приїхали до Житомира (ВІДЕО)

179

Театр «Березіль» у Житомирі. Нову виставу створювали під обстрілами у Харкові. За основу взяли п’єсу драматурга Баси Джанікашвілі «Війнонька». Він написав її у 2010 році після російської агресії у Грузії. Незважаючи на трагічність ситуації, вистава – комедійна.

«Все ж таки сьогоднішній глядач, який і так бачить багато горя, сліз, смертей, руйнації, то все одно для людей мала би бути якась посмішка», — сказав актор, режисер Харківського театру «Березіль» Степан Пасічник.

Головними персонажами п’єси є Дід та Баба, а також їх онук Іванко. Коли над селом з’явились ворожі літаки і почали скидати бомби, Іванко вирішив захищатися: заліз на дерево і намагався збити винищувачі шишками з рогатки. На сцені окрім живих персонажів є ще й ляльки. Вони уособлюють російських льотчиків.

«Всі вони коли потрапляють до нас говорять достатньо стереотипні речі. Шо вони не знали де вони, шо у них навчання або ще щось, або які-небудь картотеки в них старі. Ну це все зрозуміло, по факту це все як то кажуть на Харківщині – збірний образ», — говорить актор Харківського театру ляльок імені В.А Афанасьєва Павло Савєльєв.

З п’єсою «Нехай щастить» актори виступали і на передовій. В окопах, в бліндажах і просто в полі, артисти дарували військовим краплину спокою і сміху.

«Різна реакція, але в основному позитивна реакція. Тому шо як би ми намагалися зробити те, що притаманне нашій нації, це така іронія, щоб це була не така драма документальна, а щоб це було щось іронічне, комедійне», — каже актор Харківського театру ляльок імені В.А Афанасьєва Павло Савєльєв.

Вистава створена з доброчинною метою. Усі кошти з продажу квитків донатять у благодійний фонд, який потім купує необхідні речі для Збройних сил України.

«Для того, щоб ми їздили до бійців, збирали кошти, допомагали біженцям, переселенцям, тобто підтримували їх психологічний стан. От для цього й була створена ця вистава», — зазначає актор Харківського академічного театру «Березіль» Роман Жиров.

Через постійні обстріли Харкова театр «Березіль» не функціонував усі ці місяці, але вже у квітні актори знову офіційно вийдуть на сцену з виставою «Нехай щастить».

«Премєра була 11 грудня, але вона була така неофіційна, тому що ми грали чи в бомбосховищі, а от саме мала сцена «Березолю» запрацює 2 квітня», — каже актор Харківського академічного театру «Березіль» Роман Жиров.