Житомирщину відвідав Міністр закордонних справ Естонії (ВІДЕО)

180

Свій візит у Житомир Міністр закордонних справ Естонської Республіки Урмас Рейнсалу розпочав із покладання квітів до пам’ятника «Захисникам України у війні з російським агресором».

Опісля Урмас Рейнсалу відвідав «Житомирську Політехніку», де перед студентами і викладачами виступив з відкритою лекцією «Відповідальність за жахливі злочини, скоєні росією в Україні та створення Міжнародного кримінального трибуналу». Та щойно Міністр почав говорити про покарання путіна, символічно почалася повітряна тривога. Втім. лекція продовжилась, але вже у бомбосховищі. Урмасу Рейнсалу присвоїли звання Почесного доктора університету.

Водночас Естонія залишається активним партнером України і у питаннях відбудови та гуманітарної підтримки. Від початку повномасштабного вторгнення, кажуть в обласній військовій адміністрації, лише Житомирщина зазнала понад сотню ракетно-бомбових ударів, у результаті чого пошкоджено понад 3300 об’єктів. Дещо своїми силами вдалося відновити за державний та обласний кошт, утім, самотужки, зазначила перша заступниця начальника Житомирської адміністрації, регіону не впоратися.

«Минулого року ми витратили на це майже 5 мільйонів євро, які надійшли з резервного фонду державного бюджету та інших джерел. Цього року в обласному бюджеті Житомирщини на ці цілі передбачено ще понад 3,5 мільйони євро, але це тільки частина того, що можна зробити без капітальних інвестицій. Якщо вести мову про повну відбудову, то лише за попередніми розрахунками на це може знадобитися щонайменше 85 мільйонів євро і це далеко не остаточна цифра», — каже перша заступниця начальника Житомирської обласної військової адміністрації Наталія Остапченко.

Такі цифри у військовій адміністрації назвали під час наради з питань відбудови області за участі Міністра Естонської Республіки, депутатського корпусу та голів громад. Власне, аби відновити Житомирщину, зазначив Урмас Рейнсалу, їхній парламент активно співпрацює із міжнародними партнерами, аби ще більше країн залучити до розбудови. А щоб не гаяти часу, Естонія вже взяла на себе частину об’єктів на будівництво чи реконструкцію й на цьому зупинятися не збирається.

«Ми вже будуємо садочок в Овручі та проводимо реконструкцію зруйнованого російською ракетою мосту у Малині. Також ми зараз на підготовчій фазі для будівництва нових об’єктів. У нас в планах побудова будинку сімейного типу. Від імені Уряду Естонії я можу вас ще раз запевнити, що ми абсолютно чітко оцінюємо нашу відповідальність за допомогу і відбудову Житомирщини, і нашу міжнародну співпрацю», — сказав Міністр закордонних справ Естонської Республіки Урмас Рейсалу.

Народний депутат України Арсеній Пушкаренко вже у стінах садочку, який от-от буде відкритий на Овруччині, каже Естонія активно співпрацює із усіма гілками влади й не словом, а ділом допомагає Житомирщині.

«Ми єдиний регіон, де сьогодні є фактично не тільки країна-опікун, а структурне бачення відновлення нашої області і проектів, які вже реалізовуються, тому що цей садок, де ми, очікується, що першого червня, в Міжнародний день захисту дітей, він буде відкритий», — говорить Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

В свою чергу голова обласної військової адміністрації запевняє, нині безпекова ситуація в регіоні дозволяє думати про найближчі проекти і не зупиняти уже діючі будівництва.

«Через нашу таку впевненість, а саме головне сили – наразі відсутня нагальна загроза вторгнення з республіки білорусь і це, безумовно, дає надзвичайну велику впевненість, вселяє величезні надії. Ми повинні відбудовувати, ми повинні відновлювати економіку і відновлення об’єктів інфраструктури це саме будівництво, це ті самі робочі місця, і саме головне – це впевненість людей у завтрашньому дні, це повернення наших громадян, які живуть закордоном на нашу наймальовничішу Житомирщину», — каже начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

«Маю зазначити, що за весь цей час, за всі мої 9 візитів до України, не знайшлося жодної людини, яка б сумнівалася в перемозі України і вважала, що боротися не потрібно. І саме це я підкреслюю, говорячи про Україну на міжнародній арені, що українці є найсміливішою нацією на землі», — зазначив Міністр закордонних справ Естонської Республіки Урмас Рейсалу.

Й саме Урмасу Рейнсалу належить ініціатива про заборону в'їзду росіян на територію ЄС. Міністр запевняє Естонія робитиме усе можливе заради перемоги України доти, доки це буде потрібно.