Вчителів навчають надавати першу допомогу: курс домедичної підготовки (ВІДЕО)

273

«Це важко, треба мати певну фізичну підготовку, я вам повинна сказати, але я думаю, що це було не дарма», — сказала Валентина Ніколенко, яка проходить курси домедичної допомоги.

Так проходить практична частина навчань домедичної підготовки для вчителів. Проводять курс на базі Житомирського медичного інституту. Освітян вчать надавати першу допомогу, яка може врятувати життя дитини у критичній ситуації. Програма поділена на 2 частини: зупинка критичної кровотечі та серцево-легенева реанімація.

«Будемо вчитись накладати сучасні джгути, це по типу CAT, гумові – нам більш звичайні джгути, тиснучі пов’язки. Будуть пов’язки на шию, на кінцівки, на тулуб, тампонування рани», — говорить викладач хірургічних дисциплін Наталія Слінчук.

Тренуються вчителі на, так званих, «розумних» манекенах. Вони підключаються до телефону і контролюють усі дії людини, яка здійснює серцево-легеневу реанімацію.

Окрім дорослих манекенів є й діти, навіть немовлята. Майже усі вони закордонні, Медичний інститут отримав їх у рамках участі в україно-швейцарському проєкті.

«Особливістю цього приміщення являється те, що це абсолютно інноваційний підхід, на теренах Житомирської області ми один заклад, який має такий симуляційний центр», — сказала керівник навчально-тренінгового центру Медичного інституту Антоніна Можарівська.

Увесь курс триває 8 годин. Окрім практичної частини є ще й теоретична, вона займає 20% часу. Раніше пройти таке навчання можна було за бажанням, тепер же – це обов’язково.

«До першого вересня пройшли 200 чоловік, з грудня місяця по сьогоднішній день це близько 420 чоловік. Плануємо, що пройдуть курс 1200 чоловік, закінчиться це першого липня», — розповідає завідувач науково-методичного центру департаменту освіти Житомирської міської ради Тетяна Мяновська.

У відсотковому співвідношенні – це близько третини усіх педагогічних працівників Житомира. На сьогодні курс домедичної підготовки пройшли приблизно по 10 працівників кожного загальноосвітнього закладу. Такі навчання для вчителів – безкоштовні, фінансує усе Житомирська міська рада.