Житомирська делегація зустрілася в Естонії з Міністеркою економіки та інфраструктури: про що говорили (ВІДЕО)

263

На запрошення Міністерки економіки та інфраструктури Естонської Республіки Рійни Сіккут житомирська делегація провела зустрічі із органами місцевого самоврядування у Таллінні та оглянула ряд об’єктів, які у майбутньому можна реалізувати в Україні.

«Я дуже сподіваюсь, що вам сподобалось тут й інформація була корисна, особливо, що стосується відновлення будинків. Цю технологію можна буде перенести і на Житомирщину», — зазначила Міністр економіки та інфраструктури Естонської Республіки Рійна Сікккут.

Власне Рійна Сіккут уже не раз відвідувала Житомирщину й на власні очі бачила руйнування, які тут завдала росія. Під час одного з таких візитів Міністерка і переконала у беззаперечній підтримці України до самої перемоги й заявила про участь в реконструкції нашої області не чекаючи закінчення війни. Тоді ж регіону передали і перші автобуси від Естонії.        

«На зустрічі з нею ми обговорили питання відбудови та допомоги Житомирщині й загалом України. І, звичайно, що ми подякували за ті автобуси, які були передані нашій області минулого року саме за сприяння Міністерства Рійни Сіккут і вона, безпосередньо, як Міністр, у вересні минулого року була на Житомирщині, особисто оголосила про те, що Естонія буде співфінансувати відновлення мосту у Малині, який був зруйнований російською ракетою, передала перші три автобуси. Загалом, наша область отримала понад 20 саме від Уряду Естонії для наших громад», — каже Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Водночас автобусів область все ще потребує, каже народний депутат України Арсеній Пушкаренко, тож житомирська делегація провела нараду і в Департаменті транспорту Естонської Республіки.

«Також, безпосередньо, поспілкувались з керівництвом департаменту в питанні, що наша область далі потребує транспорту, далі потребує автобусів. Тому що наші громади тільки автобусів передали на Збройні Сили понад 100, я вже не кажу про іншу техніку. Ну й загалом будь-яка громада потребує спеціалізовану комунальну техніку», — сказав Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Керівник департаменту у свою чергу зазначив, що зробить усе можливе, аби Україна отримала чергову партію автобусів. Просити допомоги будуть у партнерів, мова, зокрема, йде і про великогабаритну техніку, яка знадобиться для будівництва доріг.

«У минулому році ми відіслали 44 автобуси, які належали державі й ми б хотіли допомогти ще більше, але, на жаль, у нашому бюджеті більше такого транспорту немає, але сьогодні я пообіцяв, що це прохання передам компаніям, з якими ми працюємо по обслуговуванню та будівництву доріг, і буду запитувати чи вони готові теж допомогти Україні. Якщо у них буде така можливість будемо також просити передати очищувальну та великогабаритну техніку для доріг», — говорить генеральний директор Департаменту транспорту Естонії Брейт Саук.

Окрім відбудови регіону та підтримки гуманітарною допомогою, зауважила Рійна Сіккут, Естонія розглядає Житомирщину і як майданчик для інвестицій. Та на прикладі одного із підприємств зазначила, робити це можна вже зараз.

«Хочу розповісти про гарний досвід. Естонське підприємство, яке займається виробництвом мобільних саун, пічок для них. Вони переносять своє виробництво більше в Україну, тому що там є сировина. Це гарний приклад того, що не потрібно чекати поки закінчиться війна, інвестувати можна вже зараз», — каже Міністр економіки та інфраструктури Естонської Республіки Рійна Сіккут.

Тим часом наближається і третій форум з відновлення Житомирщини, де будуть говорити про діючі будівництва, такі як: садочок в Овручі й зруйнований міст у Малині, а також про подальші проєкти допомоги та підтримки. Естонія запевняє, з Україною буде працювати пліч-о-пліч до переможного кінця.