Запобіг ядерній катастрофі, корегував вогонь, евакуював людей: лісничий-орденоносець з Житомирщини (ВІДЕО)

Олександр Чорновол майже 10 років працює лісівником Давидківського лісництва. І 24-го лютого саме ця структура опинилась майже один на один з ворогом.

Потрібно щось робити. Таке рішення прийняв для себе Олександр. Про втечу ніхто навіть не думав.

Спочатку, згадує Олександр, люди не розуміли усієї загрози і не хотіли залишати свої рідні оселі. Згодом це ускладнило ситуацію, бо окупанти, які вже зайняли села, не випускали місцевих. Та провести евакуацію села Давидки таки вдалося. І саме вона до сьогодні залишається найемоційнішою згадкою для чоловіка.

Разом зі своїми побратимами, лісничий, знаючи усі стежки та місцевість, проводили розвідку для військових.

Одного разу за допомогою даних, котрі передали хлопці військовим, вдалось знищити ворожий БТР, чим забезпечили відхід наших захисників на безпечні позиції.

Олександр один із тих, хто допоміг запобігти ядерній катастрофі. Коли окупанти зайняли Чорнобильську АЕС, лісничий був тим, хто забезпечував доступ енергетиків на станцію, аби не допустити свавілля росіян.

Керувала Олександром, зізнається, любов до Батьківщини. Бо це ж рідна земля та громада, яку до останнього потрібно захищати. За свої дії в серпні 2022-го року Володимир Зеленський особисто вручив лісівнику орден «За заслуги» ІІІ ступеня. Однак сам чоловік героєм себе не вважає.

Найважчим за цей час для Олександра видались новини про втрати. Втрати колег, знайомих, друзів. Першим ділом після деокупації разом з побратимами чоловік вирушив дізнатися як там люди, визначити потреби та допомогти.

Минув рік після тих подій. Зараз громада більш захищена, повертається до життя. І спостерігати за цим Олександру надзвичайно приємно. Вірить, у нас все буде добре.