У Житомирській ОВА триває виставка рушників та писанок «Душі народної скарбниця» майстринь Брусилівщини (ВІДЕО)

У приміщенні Житомирської обласної військової адміністрації триває виставка рушників майстринь Брусилівщини ХХ ст. – початку ХХІ ст. «Душі народної скарбниця». На виставці представлено 72 роботи вишивальниць з  різних населених пунктів Брусилівської територіальної громади. Найстарішому рушнику 100 років. Про це повідомляє пресслужба Житомирської ОВА. 

Усі рушники, які представлені на виставці, можна поділити на декілька видів:  так звані «правильні» рушники, в яких збережена давня традиція рушникарства, весільні рушники, рушники із зображенням букетів, текстові рушники, рушники з геометричними узорами та авторські рушники. 

У травні виставка продовжить свою роботу в Житомирському обласному краєзнавчому музеї. 

Також там представлені великодні композиції учасників XXIII обласної виставки-конкурсу «Великодні писанки». Окрім цього, є роботи  Всеукраїнського конкурсу з писанкарства, що проходив на базі обласного Центру дитячої та юнацької творчості. 

Традиційні орнаменти, візерунки, притаманні поліській писанці, патріотична символіка  — юні писанкарі продемонстрували різноманіття українського писанкарства.

За умовами конкурсу кожен учасник надсилав великодню композицію, відео з презентацією своєї конкурсної роботи та процесом розпису писанок. Також конкурсанти виконували практичне завдання: протягом години відповідно до обраної номінації розписували писанку чи мальованку та надсилали фото роботи. 

Переможців обирали у трьох вікових категоріях та у двох номінаціях — «Писанки» і «Мальованки».