Екологи зафіксували факт несанкціонованого розміщення твердих побутових відходів у Житомирському районі

Екологи зафіксували факт несанкціонованого розміщення твердих побутових відходів у Житомирському районі

Повідомлення про несанкціоноване звалище відходів, яке утворилося поблизу с. Туровець Житомирського району, надійшло на телефонну «гарячу лінію» 24 березня 2023 року. Про це повідомляє пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«Представниками Інспекції проведено огляд (обстеження) зазначеної у зверненні території, в результаті чого підтверджено факт несанкціонованого розміщення твердих побутових відходів.

Оскільки до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами належить ліквідація несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, Інспекцією направлено Станишівській сільській раді Вимогу для вжиття відповідних заходів реагування», – йдеться у повідомленні.

З метою недопущення утворення сміттєзвалищ на підпорядкованій Станишівській сільській раді території, Інспекція наголошує на необхідності вжиття вичерпних заходів відповідно до наданих повноважень органу місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами та попереджає про персональну відповідальність за невиконання Вимоги Державної екологічної інспекції Поліського округу.

Довідково: Законом України «Про відходи» визначені повноваження органів місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами, зокрема пунктами а), в), и) частини першої статті 21 Закону передбачено, що органи місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами забезпечують: виконання вимог законодавства про відходи; організацію збирання і видалення побутових відходів, у тому числі відходів дрібних виробників, створення полігонів для їх захоронення, а також організацію роздільного збирання корисних компонентів цих відходів; ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів.