Переселенець Дмитро Мамонов, котрий зараз проживає у Житомирі, створив електроноші для транспортування поранених (ВІДЕО)

Ні, це не атракціон для військових, це те – що може врятувати їм життя. Електроноші створив переселенець із Слов’янську, який нині з родиною живе у Житомирі.

«Я захопився створенням легкого наземного безпілотного шасі, саме для евакуація та транспортування поранених», — каже Дмитро Мамонов, який винайшов електроноші.

Будучи конструктором, Дмитро вже мав досвід роботи із гусеничними системами. Аби створити дійсно вдалий пристрій, чоловік займався вивченням цього питання та навіть заглиблювався в історію. Зробив його таким, яким буде зручно користуватися та доглядати.

«Його легко зберігати на вулиці, йому не потрібно спеціальне обслуговування, воно може бути відремонтоване шляхом заміни вузлів. Якщо зламався акумулятор, ми відстебнули, отримали від волонтерів новий, вставили і їдемо далі», — сказав Дмитро Мамонов, який винайшов електроноші.

Керувати ношами дуже легко – за допомогою пульта керування. Зручно це робити навіть однією рукою.

Рухаємось назад, рухаємось вперед. Здійснюємо поворот ліворуч, на місці, праворуч, на місці, або ж поворот у русі. Тоді при русі прямо необхідно повертати в потрібну сторону.

Про те, що полеглшити транспортування поранених у зоні бойових дій важливо, Дмитро знає не лише з чуток, адже має знайомих, котрі нині боронять Україну і дійсно розповідають про проблему мобілізації 300-х.

«Я вважаю, що транспортування пораненого з місця отримання поранення до того місця, де йому зможуть надавати медичну допомогу, і там, де його зможуть передати для транспортування далі, необхідно максимально полегшити. Тобто, полегшити це логістичне завдання. Бо кількість солдат, які транспортують важкопоранених, занадто велика. Це мінімум 4 людини. І це не на далекі дистанції», — говорить Дмитро Мамонов, який винайшов електроноші.

До того ж, при створенні варто було враховувати умови, в котрих застосовуватимуть електроноші. Незважаючи на невеликі розміри, платформа володіє високою проходимістю і стійкістю.

Як бачите, ми з вами постояли, це мої 100 кг, ваші 30 кг, дитини 40 кг. Фактично, 180 кг. І після цього вона буде працювати.

«Я створив свою формулу: 60-120-60, де 60 – це не більше цієї ваги має бути платформа, щоб її було легко транспортувати. 120 – це та вага, яку гарантовано платформа має транспортувати. І 60 – це час безперервної роботи», — сказав Дмитро Мамонов, який винайшов електроноші.

Ноші працюють за рахунок акумуляторів, котрі легко замінюються. Дмитро говорить, за необхідності, платформу можна використовувати не лише для транспортування поранених, а й підвозу протитанкових мін, снарядів та іншого. Однак гарантію на бойові виїзди розраховує так – щонайменше 5.

«Вологозахищені акумулятори, вологозахищений блок електроніки, модульна конструкція. Її легко ремонтувати чи просто викинути. Попередньо для себе я планую, що вона має витримати 5 бойових виїздів, після чого її можна викидати. Хоча прослужить вона набагато більше», — розповідає Дмитро Мамонов, який винайшов електроноші.

Собівартість такого приладу менше 100 тисяч гривень. Дмитро говорить, мріє, щоб такі ноші були масовими. Для цього, сподівається, знайдуться ті, кого зацікавить фінансування. На електроноші чоловіка ще чекають доопрацювання та удосконалення, як корпусу, так і системи керування. Однак перспективність приладу бачить не лише творець.

Зараз чоловік створює свої прилади у невеликій майстерні, та мріє, що у майбутньому умови стануть кращими, а його електроноші врятують не одне життя. А детальніше про етапи проектування та випробування платформи Дмитро розповідає на фейсбук-сторінці – Танкове бюро.