У ліцеях Житомира навчають тактичній медицині: як проходять тренінги (ВІДЕО)

Знання з тактичної медицини щодня рятують сотні життів, тож ними має володіти кожен. Для цього у школах Житомира представники військкомату проводять тренінги для старшокласників.

«Накладання турнікетів на нижні, верхні кінцівки. Що таке кровотеча, зупинки кровотеч, накладання індивідуальних перев’язочних пакетів, що таке целакс – кровоспинне. Також що таке поранення грудної клітки, пневматорекс, як при цьому діяти, як його виявити та штучна вентиляція легень», — каже старший бойовий медик Житомирського військкомату Юрій Крапивницький.

Почали з турнікетів. Підліткам показали механізм накладання та розповіли чому важливо закріпляти джгут якомога вище.

«На ногу мабуть. На руку боляче просто, коли затягуєш то боляче, на ногу не так. Але нога в мене вже відмовила, поки я вам тут інтерв’ю даю. Вже нога синіє», — говорить старшокласниця Анна.

Військовий медик розповів, що 50% усіх смертей на фронті спричинені кровотечами, тож наступний блок присвятили саме методам та засобам для зупинки крові у критичній ситуації.

«Нам інструктор гарно пояснив що воно, для чого воно потрібно. Але загалом можна було зрозуміти, що це тампони, тут потрібно пов’язку накласти, бандаж, закріпити його як турнікет. Загалом було зрозуміло», — каже старшокласниця Анна.

Закінчили тренінг демонтрацією правильної техніки виконання штучного дихання та наголосили, що інтенсивність натискання на грудну клітку – різна, залежить від зросту та ваги постраждалого.

«Це можна навіть використовувати в повсякденному житті, наприклад, людині стало зле, треба знати як себе вести, що треба робити», — говорить старшокласник Олександр.

Цикл тренінгів з тактичної медицини для випускників зараз проводять в усіх ліцеях Житомира, загально його пройдуть близько тисячі шестисот учнів.

«Війна у нас сьогодні твердо сказала, що кожному треба вміти рятувати іншому життя і самому собі. Тому я думаю, що такий базовий курс дасть можливість врятувати життя в подальшому», — розповідає перший заступник директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

На сьогодні тренінги з тактичної медицини провели вже у 19 ліцеях міста, завершити курс планують до кінця травня.