Чорний день в історії атомної енергетики: минуло вже 37 років з дня аварії на ЧАЕС

Перші хвилини після катастрофи, яка сколихнула увесь світ. Люди розгублені, не знають що робити та як уберегти себе й Україну від смерті. У найближчі декілька годин працівники Чорнобильської атомної електро-станції отримають смертельну дозу радіації. Інші ж люди дізнаються про аварію далеко не одразу.

«Тоді ніхто про ці речі не говорив. Ми пам’ятаємо в той час демонстрація яка відбулася, діти й батьки були. І тільки потім вже після травневих свят почали говорити про цю біду, яка сталася на Чорнобильській», — каже заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Понад 600 тисяч чоловік задіяли для ліквідації аварії. Багато хто з них загинув впродовж декількох днів, інші прожили довше, але з суттєвими погіршеннями у самопочутті. Євген та Валерій згадують ті часи зі страхом, вони тоді евакуйовували наляканих людей з новоутвореної зони відчуження.

«Трагедія не тільки для нашої держави. Люди побачили шо воно може бути і зовсім по іншому стали відноситься до таких понять як атом», — сказав ветеран аварії на ЧАЕС Євген.

Сьогодні 37-річниця з дня аварії на ЧАЕС. 37 років з дня, коли Прип’ять – місто, що стрімко розвивалося, перетворилося на зону відчуження. Щоб вшанувати пам'ять загиблих ліквідаторів представники Житомирської обласної військової адміністрації поклали квіти до пам’ятників.

«Підтримуємо, як можемо, всіх наших чорнобильців. Це дійсно страшна трагедія, про яку ми не повинні забувати. Ні одну людину, яка постраждала, не повинна бути забута. А для себе ми повинні пам’ятати і зробити все можливе, щоб такого лиха ніколи не повторювалось», — говорить перший заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський.

Покласти квіти до пам’ятника прийшла і дружина одного з ліквідаторів. Каже, її чоловік був військовим, але після вибуху реактора евакуйовував людей на безпечні території.

На разі у Житомирській області проживає ще 200 тисяч постраждалих від аварії на ЧАЕС, усі вони отримують виплати від держави та належну допомогу, бо українці – Герої у кожному поколінні.