У Житомирській області вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС (ВІДЕО)

37 років з дня трагедії, котра сколихнула увесь світ. Першими у боротьбу з невидимим ворогом кинулись пожежники, міліція, рятувальники та енергетики, які нині вважаються ліквідаторами. Серед них найбільше українців. Щороку, 26 квітня, Україна вшановує пам’ять ліквідаторів.

Мітинги-реквієми відбулись у Олевській та Лугинській громадах. Ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції відзначили подяками та цінними подарунками.

Понад 800 ліквідаторів аварії на ЧАЕС - жителі Олевщини. Ті страшні дні, коли довелось один на один зустрітися із невидимим ворогом, згадує Юхим Ничипорович.

За своє життя, зізнається, отримав чимало нагород. І до сьогодні приємно, що про їхній подвиг не забувають. Однією з найбільш постраждалих від наслідків атомної катастрофи є Лугинська громада.

Від громади близько ста машин 37 років тому відправилось на евакуацію населення та тварин. Водієм однієї з них був Павло. Згадує, тоді здавалось, що це пекло.

Щороку ліквідаторів стає все менше, однак пам’ять про трагедію та самопожертву Героїв живе у серцях та пам’яті українців. Зараз енергетики як на початку повномасштабного вторгнення, так і на Запорізькій атомній електростанцій роблять усе, аби не повторити катастрофу Чорнобиля. На долю нашої країни випало чимало випробувань, і нині ми знову змушені боротися за майбутнє. Та саме об’єднавшись, як і 37 років тому, здолати нас неможливо.