Військовий-різьбяр виготовляє скульптуру в пам’ять про побратимів з 95-ки, яку подарує Житомиру (ВІДЕО)

Іван Халус на прізвисько «Скульптор» зараз проживає у селі на Закарпатті, однак до Житомира приїхав заради обіцянки, котру дав собі та своїм побратимам ще на передовій.

Чоловік, маючи 3-х дітей, з початком повномасштабного вторгнення самостійно пішов до військкомату. До цього проходив строкову службу у лавах прикордонників, однак був комісований через стан здоров’я. Та навіть за таких умов був готовий на будь-яку допомогу державі.

Перша точка, у якій опинився Іван, був яворівський полігон. Та побувати там вдалось лише 2 дні, бо 13 березня відбулась масована атака росіян.

Там був травмований внаслідок артилерійського обстрілу. Говорить, дивом вдалось вижити.

Як результат, чоловік знову був комісований. Та сидіти, склавши руки не міг. Вирішив взятися за виготовлення обіцяної скульптури. Службу Іван проходив у лавах славетної 95-ки, тож їй і присвятив свою роботу.

Саме втілення цієї душі для майстра є найважчим, адже прагне передати не лише фізичний, а й моральний стан. Для роботи використав дерево, котре вже було повалено від негоди, бо вірить – це безвідходне виробництво.

Інструменти для роботи, зізнається, надали спеціалізовані фірми та підприємці. Результат, який нині вже видно, – це 3 години роботи. Закінчити скульптуру повністю планує у п’ятницю. А сьогодні ж чоловік запрошує усіх житомирян на видовищне закінчення етапу різьби.

Окрім того, на місці роботи майстра стоїть скринька для збору коштів на потребу 95-ї бригади, тож кожен може долучитися.

Скульптура має назву «Свобода». Робить її заради пам’яті, честі та поваги до побратимів. Хоча більшості з них вже немає в живих. Тож подарувати її планує саме Житомиру – місту, де базується 95-ка.

Нині Іван мріє, щоб така акція не обмежувалась Житомиром, адже у багатьох містах нашої країни є бригади, котрими пишаються. Заради цього готовий допомогти у реалізації. Де ж стоятиме скульптура у нашому місті поки вирішується.