У Держекоінспекції розповіли про результати роботи за перший квартал 2023 року (ВІДЕО)

Під головуванням тимчасово виконуючого обов’язки Голови Інспекції Ігоря Зубовича у Житомирі відбулася розширена нарада екологічної інспекції України, до участі долучилися керівники територіальних та міжрегіональних територіальних органів Держекоінспекції. На порядку денному – результати роботи за перший квартал цього року.

«Хочу відзначити, що наші територіальні органи працюють навіть коли 33 постанова Кабінету Міністрів забороняє нам проводити планові перевірки. Вони працюють за дорученням, за наказами Міністерства довкілля, позапланові проводимо заходи нагляду контролю. І вже за перший квартал 2023 року, ми вже наповнили бюджет більш, ніж на 20 млн гривень», — каже т.в.о. голови Державної екологічної інспекції України Ігор Зубович.

Також участь у нараді взяли й народні депутати України, та представники обласної влади.

«Робота Держекоінспекції Поліського округу, на мою думку, значно змінилася. Про це свідчить виконання тих доручень президента, на представленні, які були в Олевську – незаконний видобуток бурштину, незаконні вирубки. Я можу констатувати і гордо про це завжди кажу, що це було перше доручення президента і воно виконано. Наші спільні задачі, в тому числі з екологічною інспекцією Поліського округу виконані в повному обсязі», — говорить начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Завдяки налагодженню плідної співпраці екоінспекції з правоохоронними органами та органами прокуратури, вперше в історії України за часів Незалежності, було скеровано до суду обвинувальний акт за фактом вчинення екоциду. Мова йде про забруднення річок Случ та Хомора неочищеними скидами з Понінківської картонно-паперової фабрики

З початком повномасштабного вторгнення екологам та правоохоронцям додалося роботи. Інспектори виїжджають на місця прильотів, працюють на рівні з рятувальниками та поліцією і фіксують факти шкоди довкіллю через російську агресію.

За даними Держекоінспекції за понад рік повномасштабного вторгнення російські ракети принесли збитків довкіллю Житомирщини на суму понад 15 млрд гривень.

«І представники, і інспектори Поліської екоінспекції доволі фахово провели цю роботу, оскільки це потім буде впливати на те, щоб наші міжнародні партнери давали кошти на відшкодування, на повернення цих збитків для того, щоб проводилися відповідні роботи і наша екологія та певні ресурси були повернені у свій первісний стан», — сказав Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Богдан Кицак.

Через російську агресію наразі Держекоінспекція не може виконувати свої обов’язки в повному обсязі – багато лісів заміновано, а доступ до Азовського та Чорного морів майже відсутній. Тож на нараді розглянули нові шляхи вирішення проблем. Одним з них було використання супутникових знімків для інспекції акваторії морів.

«Давайте відпрацюємо, будемо спілкуватися з міжнародними експертами чи можна оцінювати такі збитки. Ми першопроходьці, на жаль, ніхто не має таких методик, але ми їх повинні відпрацювати, бо від цього залежить обсяг тих відшкодувань, які ми отримаємо», — каже Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Олена Криворучкіна.

За результатами наради представники Держекоінспекції визначили план дій на наступний квартал, які допоможуть фіксувати екологічні правопорушення та наповнювати бюджет України.