Операції на генераторах та благодійна допомога: як пережили зиму лікарні Житомира (ВІДЕО)

237

Минули 3 місяці найстрашнішої зими в історії незалежної України. Українцям довелось жити без світла, тепла та електроенергії. Та навіть в таких умовах ні на мить не зупинялись ті, хто щоденно рятує життя. Лікарням доводилось годинами працювати на альтернативних видах живлення. Зокрема, і у Житомирі.

«Ця зима, цей рік, який минув, напевно, був найскладнішим не тільки для нас, а й для всієї країни в першу чергу. В тому числі і наша лікарня, і всі житомиряни знають, пережила те саме лихо, що й багато інших людей», — каже директор КП «Лікарня №2 ім. В.П.Павлусенка» Ігор Кухарук.

Працювати в укритті вже було не новиною для лікарні. Однак з’явились нові виклики. А саме відключення світла та електроенергії внаслідок ворожих атак росіян на об’єкти енергетичної інфраструктури.

«Були такі непоодинокі моменти, де було відсутнє централізоване світло. У ці складні часи дуже важливо мати альтернативні джерела живлення. І цим альтернативним джерелом живлення у нас був генератор від благодійного фонду», — сказав директор КП «Лікарня №2 ім. В.П.Павлусенка» Ігор Кухарук.

Надпотужний дизельний генератор вартістю майже 800 тисяч гривень передав благодійний фонд BGV Геннадія Буткевича. Для лікарні саме він став надійним джерелом живлення у будь-який момент.

«Виконуються оперативні втручання, пацієнти знаходяться на апаратах ШВЛ, також виконуються діагностичні дослідження, де в обов’язковому порядку повинно бути живлення. На сьогоднішній день генератор вмонтовано таким чином, що при виключенні світла він автоматично включається і в закладі буквально через 20-30 секунд є світло», — говорить директор КП «Лікарня №2 ім. В.П.Павлусенка» Ігор Кухарук.

В цей зимовий період, говорять у закладі, лікарня була заповнена пацієнтами. Та кожен з них вчасно отримував необхідну допомогу. Не припиняв роботу і ангіограф.

«Ми знаходимось у відділенні, де стоїть ангіограф, яким ми досліджуємо судини серця, периферичні судини, судини головного мозку. І для його роботи потрібно дуже багато електроенергії», — зазначив лікар-анестезіолог Денис Кусняк.

В середньому за день на апараті приймають від 5 до 10 планових хворих, однак є й ургентні. Під час одного з втручань саме й відбулось вимкнення світла.

«Ми вже почали втручання, тобто вже людина була на операційному столі, підключена, уже стояв катетер, ………. Якби він не працював, то нічого б не видно було. Вже тут світло погасло, а апарат працював. Аое ми справились», — каже лікар-анестезіолог Денис Кусняк.

Тоді, згадує Денис Кусняк, команда лікарів швидко активізувалася і встигла закінчити втручання. І завдячує цьому альтернативному живленню. Тож зважаючи на наявність такого потужного генератора, пацієнти, запевняють медики, можуть не хвилюватися.

«Заведеться генератор, підключиться і відновиться електропостачання. Тому якщо хтось буде на столі, він навіть цього не помітить. Це помітимо ми, бо в нас спрацює аварійна сигналізація, але ми продовжимо роботу. Досвід є, головне вірити в себе і бути готовим до всяких викликів», — розповідає лікар-анестезіолог Денис Кусняк.

Окрім ургентних втручань, маючи постійно доступ до електроенергії, у лікарні йшли на зустріч як пацієнтам, так і просто житомирянам. Першим дозволяли залишатися в закладі, доки вдома немає світла, а останнім дозволяли принаймні заряджати гаджети. За допомогою альтернативних видів живлення працювали усі медустанови Житомира.

«Всі наші медичні заклади були забезпечені джерелами альтернативного живлення. Це переважно реанімаційні відділення, пологове відділення. Дійсно, була допомога від донорів. Це була допомога і з Німеччини, і з Польщі, і нашого фонду громади, і BGV. Вони всі допомагали», — говорить заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

За цей час, говорить Марія Місюрова, безперервну медичну допомогу отримали тисячі не лише житомирян, а й мешканців інших регіонів, так як в інших містах ситуація з електроенергією була гіршою. І хоча у Центрі досліджень енергетики прогнозують також непросте літо, генератор ще не раз стане у нагоді. Та найголовнішим показником вдалої роботи та героїзму наших лікарів є те, що з початком 2023-го року в області народилось понад 2000 тисячі маленьких українців. А отже, життя триває і кожен день нас наближає до Перемоги.