Як відзначатимуть День вишиванки у Житомирі

351

Цьогоріч 18 травня відзначають міжнародний день вишиванки. Люди у всьому світі вдягають вишиті сорочки та сукні, щоб підтримати українців та допомогти зберегти одну з найвідоміших та найкрасивіших традицій нашої держави. Сьогодні у міській раді затверджували святкові заходи. Першим питанням розглянули проведення забігу.

«Забіг з нагоди дня вишиванки. Плануємо провести його 20 травня о 10 годині розпочнеться забіг, о 8:30 початок реєстрації», - каже начальниця управління у справах сім’ї молоді та спорту Ірина Ковальчук.

Дистанція забігу невелика – усього 1 кілометр, триста метрів. А стартуватиме він біля кінотеатру «Жовтень»

«Буде одним забігом, тобто, не будемо ділити на дорослий і дитячий, буде один єдиний забіг – усі гуртом», - додає начальниця управління у справах сім’ї молоді та спорту Ірина Ковальчук.

У рамках забігу можна буде придбати футболку з цьогорічним брендуванням до Дня вишиванки. 50 гривень з кожного продажу перерахують на потреби 95 окремої десантно–штурмової бригади.

Окрім Дня вишиванки на 18 травня припадає ще 2 події – день пам’яті геноциду кримсько-татарського народу, а також річниця виходу українських захисників з Азовсталі. Тому учасникам забігу пропонують відвідати фото-виставку.

Усі учасники, які зроблять донат, отримають квиток до кінотеатру імені Івана Франка на сеанс першого фільму про вишиванку. Окрім забігу планують провести й інші заходи – майстер-класи, виставки, конкурси.

СНХ_ОЛЕНА ТУРСЬКА заступниця начальника управління культури Житомирської міської ради

«На вулиці Михайлівський буде розміщена фото-локація «Вишивана моя Україна». Де на карті України кожна область буде відмічена елементами вишиванки», - зазначає заступниця начальника управління культури Житомирської міської ради Олена Турська.

Також на Михайлівський розмістять «Книжковий хаб». Просто неба лежатимуть книги про історію української вишивки та її різновиди. Біля цієї локації проводитимуть майстер-класи з розмальовування вишиванок.

У вівторок та середу усі бажаючі можуть взяти участь у вишиванні цього полотна з 12 до 15 години. Окрім цих заходів на Михайлівській розписуватимуть чашки, шопери та гребінці, а також виготовлятимуть традиційні українські обереги.