Будівництво садочка, яке реалізує Естонія в Овручі, підходить до завершення

587

Ось так виглядає дитячий садочок в Овручі, котрий є першим об’єктом відбудови в Україні за кошти іноземної держави. Саме його повністю фінансує Естонія, котра взяла шефство над Житомирщиною. Закінчити будівництво планують до початку літа, на цьому наголосила Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас під час зустрічі у Житомирі із Президентом України Володимиром Зеленським.

«Перший етап, який ми тут виконуємо, це дитячий садок в Овручі, і його буде завершено 1 червня. Я дуже рада оголосити, що Естонія займеться і другою частиною дитячого садка ще на 80 дітей. Ми поділимося своїм досвідом щодо якісної турботи про дітей», - сказала Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас.

Нині будівництво дошкільного закладу вже на фінішній прямій: проводяться косметичні роботи всередині приміщення та благоустрій території. Хоча перед початком зведення виникали певні нюанси. Та їх, говорить Овруцький міський голова, спільними зусиллями вдалось вирішити.

«Перше було питання – це оперативно вирішити питання земельні, виділити земельні ділянки. Детальний план, всі організаційні питання. Потім головою ОВА, мною і керівником …. було підписано договір про наміри. Виготовили проєкт, українська сторона, Естонія по запропонованому проєкту здійснила будівництво нового садочку», - зазначив Овруцький міський голова Іван Коруд

Цей садочок – аналог дошкільних навчальних закладів, які будує Естонська Республіка для своїх дітей. І мова йде не лише про використання сучасних, енергоефективних, екологічних та безпечних технологій, а про сучасні підходи до виховання дітей. Саме естонська модель освіти вважається однією з кращих у Європі.

«По-перше, сучасна територія. По-друге, ми бачимо приміщення, яке енергоефективне, приміщення, яке екологічне. Бачимо всі умови для, по-перше, роботи вихователів, ті умови, які повинні бути. І звичайно, бачимо всі умови для виховання дітей. Це доступність, починаючи від навколишньої території садочку, вхідна група, ми бачимо і вбиральні, і роздягальні, зони для ігор, відпочинку, навчання. Повністю все доступне, повністю все є зручне для дитини, щоб змалечку дитину привчати до відкритості, до самостійності», - розповів Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Аресній Пушкаренко.

Доки до завершення підійшла перша черга, та в планах є й друга. Загальна ж кількість дітей, котрих зможе прийняти заклад – близько 160. Для кожної групи тут перебачено окреме приміщення з ліжками, кухонним простором, власною вбиральнею. В умовах війни питання безпеки – понад усе. З кожної групи є окремий додатковий вихід, а також збудовано велике надійне укриття.

«Ви бачите, що все завершено і сучасний садочок забезпечений меблями, які вже встановлені. Ми маємо кухню, також кабінети для вчителів, спортзал, і укриття під модульними конструкціями. У всіх кімнатах стіни прикрашають різні малюнки. Для прикладу, на цьому зображена столиця Естонії Таллінн і це показує як Естонія, Україна та Овруч пов’язані», - поділився голова програми українського будівництва ESTDEV Тармо Нідо.

Та новий садочок – це не лише стіни, а й наповнення. Тож впродовж тижня директори дошкільних закладів Овруччини переймали досвід своїх колег з Естонії.

«Дуже сподобалася їхня гнучка система дошкільної освіти. Тобто вихователі ідуть за дітьми, стоять поряд, дитина у центрі виховного освітнього процесу. Дуже сподобалася демократичність у дошкільних закладах Естонії. У них у садочках навіть створені ради дітей», - зазначила директорка Овруцького ДНЗ №8 Ніна Миколайчук.

ТЕКСТ: В Естонії, розповідають освітяни, до дітей ставляться не просто як до вихованців, а передусім - як до друзів. Вони разом грають, прибирають та навіть готують. Тож таку систему дошкільної освіти планують запровадити і у новому садочку Овруча.