Житомирщина отримала 45 мільйонів на облаштування укриттів у школах

334

Вже скоро в школах та ліцеях України пролунає останній дзвоник. Цей навчальний рік пройшов у змішаному форматі: частина учнів навчалась офлайн, частина – дистанційно. І одна з причин цьому – відсутність в навчальному закладі укриття або обмежена кількість людей, яких воно може вмістити. Напередодні нового навчального року держава виділила субвенцію на облаштування сховищ.

«Житомирській області передбачено субвенцію на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт укриттів для дітей в закладах освіти всього 45 мільйонів. Для Житомирської області це значно маленький фінансовий ресурс, тому що наша потреба набагато більша», - каже заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко.

На засідання робочої групи з відбору проєктів, які реалізовуватимуться за рахунок субвенції наголосили – аби забезпечити усю область необхідно понад 130 мільйонів, однак з урахуванням місцевого співфінансування облаштувати укриття зможуть у 7-ми навчальних закладах.

«Насправді, нами розглядалися школи, в яких сьогодні навчається найбільше дітей. Це такі школи, в яких навчається 447 дітей, тисячу з лишнім дітей. Ми розглядали найбільші школи і які взагалі не мають можливості заховати своїх дітей під час бомбардувань», - додає заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко.

Серед таких закладів і Словечанський ліцей. Він знаходиться у прикордонній громаді, за кілька десятків кілометрів від білорусі. Словечанський сільський голова каже, буває доволі гучно та страшно, а дітей, котрих тут понад три сотні, просто ніде сховати.

«Коли будувалася школа, у 1995 році була закінчена, ніяких будівництв укриття не було. І зараз наші дітки опинилися як заручники. В нас укриття – це дуже потрібно», - розповідає Словечанський сільський голова Володимир Трикиша.

Володимир Трикиша каже, ховатися в укритті зможуть не лише учні, а й мешканці населеного пункту, тож готові співфінансувати проєкт. Взяв участь у засіданні і Народний депутат України Арсеній Пушкаренко. Говорить, забезпечення укриття та безпека передусім дітей – завдання влади, впевнений розмір субвенції для Житомирщини потрібно збільшувати.

«Я незадоволений точно тим, що маленька насправді сума для Житомирської області. В нас потреба набагато більша, тому що це про безпеку наших дітей. Я зі свого боку буду звертатися до Прем’єр-Міністра, до уряду України, щоб збільшити суму для нашої області. Ми все ж таки область, яка мала багато авіаударів, ми прикордонна область, тому в нас це питання дуже і дуже актуальне. Я думаю, сьогоднішня нарада – це тільки початок», - зазначає Народний депутат України, фракція «Слуга Народу», Арсеній Пушкаренко.

За умовами надання субвенції з держбюджету, укриття мають не лише відповідати елементарним нормам, а й бути протирадіаційними. Виділенні кошти не є перехідними, тому використати їх мають до кінця 2023-го, та влада області сподівається, що закінчити облаштування сховищ встигнуть до початку нового навчального року.