Не буде кондукторів у тролейбусах: причина та що думають про це пасажири (ВІДЕО)

Кондуктори в тролейбусах почали зникати ще у минулому році, але з 1 липня їх не буде взагалі.

«Те, що кондукторів буде скорчено, було відомо ще в 2016 році, коли закупалася система «СОП», тоді припускалось, що кондукторів не буде. Але деякий час і кондуктори, і ця система працювали одночасно, паралельно. Тільки в минулому році ми почали думати про скорочення кондукторів», — каже начальник КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.

Спочатку планували скоротити усіх кондукторів до кінця минулого року.

«Але у звязку з війною, у звязку з ще іншими причинами, ми затримали цей процес, тому що готівкова частина нашої виручки не зменшилась», — зазначає начальник КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.

Зараз же відсоток людей, які розплачуються безготівковим способом збільшується – на сьогодні вже понад 70% пасажирів тролейбусів користуються валідаторами.

«Тому прийняте остаточне рішення, що кондукторів у громадському транспорті не буде, починаючи з 3 кварталу, з 1 липня», — каже начальник КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.

Хоча кондукторів більше не буде, готівкою все ще можна буде розплатитися у водія. Під час прийняття такого рішення у трамвайно-транспортному управлінні переживали саме за водіїв, чи комфортно їм буде працювати. Але більшість вже звикла працювати у такому режимі і розповідають, що це не важко і можна пристосуватись.

Раніше у Житомирі працювало близько 190 кондукторів, зараз цифра значно зменшилась – залишилось 35. Працюють вони лише на маршрутах 1а, 2 і 3, тільки зранку та ввечері у годину пік. І хоча безготівкова оплата й контролери вже стали звичними для пасажирів тролейбусів, все ж думки у житомирян різні.

Самі ж контролери розповідають, пенсіонерам легше користуватись тролейбусом з кондуктором.

Наразі у Житомирі працює близько 30-ти контролерів, але планують збільшити штат.