27 аварійних бригад АТ «Житомиргаз» за тиждень пройдуть навчання на спеціальному полігоні (ВІДЕО)

Вже понад 10 років поспіль аварійні бригади АТ «Житомиргаз» вдосконалюють свої вміння під час навчальних тренувань. Щорічно на спеціальному майданчику у Черняхові збираються практично усі працівники, та найбільшу увагу приділяють саме новачкам.

«Увага акцентується на працівниках, які недавно прийшли до нас робити, які перейшли з інших служб, можливо, нові працівники. Ми маємо змогу старішим працівникам згадати те, що вони вміють та знають, а нових працівників – навчати», — сказав начальник АДС АТ «Житомиргаз» Олег Мирончук.

Спеціальний навчальний полігон має декілька локацій. На кожній з них моделюються ситуації, котрі можуть статися в реальному життя. Завдання газовиків – вирішити проблему.

«Це ділянка сталевого підземного газопроводу середнього тиску, на який буде проводитися обстеження, буде відбуватися шпилькування, щоб виявити виток газу. Спочатку ми відбиваємо газопровід, його місцезнаходження, потім проводимо шпилькування, щоб виявити виток, потім де він виявляється, це місце огороджується, розкопується і тоді вже усувається цей виток», — говорить майстер АДС Малинської дільниці Сергій Волович.

Загалом таких ділянок на полігоні 4. Усі бригади проходить кожну з них. Над витоком на розподільному газопроводі працює команда Ружинської дільниці Попільнянського району. Майстер бригади говорить, такі ситуації у реальному житті трапляються регулярно, тож постійні відточення дій необхідні, хоча й сам проходив такі навчання вже понад 10 разів.

«Кожен порив газопроводу – це проблема і це індивідуальний випадок, однакових не буває. Кожна пожежа – це теж складно і морально, і фізично. Наша робота вимагає постійної напруги і не дозволяє помилок, тому тренуватися треба постійно. Немає ідеальної готовності. До неї треба намагатися, але її немає», — сказав майстер АДС Ружинської дільниці Олександр Атамась.

За тиждень навчань тренування пройдуть 27 бригад з усієї області. Усі учасники демонструють високий професіоналізм. А також відзначають, це своєрідна підготовка до нового опалювального сезону.

«Майбутній опалювальний сезон, я не думаю, що він буде легший за попередній. Ми зіштовхнулися в попередньому сезоні з початком війни, будемо говорити, де наші аварійні бригади не дали себе показати з неправильної сторони, тобто вони зуміли справитися зі своїми завданнями в даних випадках», — розповідає начальник аварійно-диспетчерської служби АТ «Житомиргаз» Олег Мирончук.

Минулого року навчальні тренування було скасовано, адже повномасштабна війна внесла свої корективи, та за цей час бригади АДС показали злагодженість та високий рівень роботи навіть у надскладних умовах.