Після історії у тролейбусі депутати «Слуга Народу» не залишили дівчинку з інвалідністю без підтримки (ВІДЕО)

На початку травня Житомир сколихнула подія, що трапилась у одному з тролейбусів міста – дівчину з інвалідністю оштрафували за безквитковий проїзд.

«Моя донька їхала в суботу 6-го травня тролейбусі 4, зайшли контролери, підійшли до неї, бабуся її супроводжувала вперше, так як постійно я її супроводжую. І при ній не було документів, її посвідчення, вона інвалід 1-ї групи», — каже мама дитини з інвалідністю Олена Іванова.

У результаті бабуся сплатила штраф у сумі 200 гривень. Згодом контролерка публічно вибачилась перед Іриною та її родиною. Пояснила, що не побачила милиці, котрі стояли поруч.

«Зустрічалися з контролером, контролер віддала кошти, ті, які сплатила бабця. Попросила вибачення. Донька пробачила, але все одно у неї залишилася ця травма», — говорить мама дитини з інвалідністю Олена Іванова.

Ця історія не залишила байдужою й депутатку Житомирської міської ради Ірину Гладку, котра, в тому числі займається і впровадженням безбар’єрності в місті. Говорить, цей приклад – 100%-ковий доказ порушення такої політики, адже безбар’єрність – це не тільки доступ до фізичних об’єктів. Це значно ширше поняття, яке включає в себе і толерантне ставлення, і, звісно, людський фактор.

«Таких людей в нас чимало, які потерпають від пригнічення з боку тих людей, які виконують свою роботу, чи з боку громадського суспільства. Вони можуть все ж таки звернути увагу на милиці, що можна заспокоїтись, якщо це визвало якесь збентеження всіх людей, які були цей час в транспорті, можна було проговорити про це інакше і необов’язково було штрафувати, тобто тут навіть не про гроші, а про ті бар’єри, які переступили люди, які малина це повноваження, але переступати не можна було. Вони б не просто мали б виписати їй штраф, а щось ще й порадити, підтримати дівчину, враховуючи те, що вона сказала в якому вона стані та що в неї 1-а група інвалідності», — розповідає депутатка Житомирської міської ради, лідерка ЗеЖінки Житомира Ірина Гладка.

Сама ж Іринка зайвий раз цей інцидент згадувати не хоче. Лише сподівається, що подібних історій більше не буде. Попри все, дівчина намагається жити повним життям: вчиться в університеті, має справжніх друзів та чимало талантів.

«Я взагалі навчаюсь на 3-му курсі ЖДУ ім. Франка на програміста, вчителя інформатики на фізико-математичному факультеті. Взагалі люблю читати книжки, у вільний час малюю картини та вишиваю бісером», — говорить дівчина з інвалідністю Ірина Іванова.

Любить дівчина і прогулянки на вулиці, однак самостійно пересуватися їй важко. За хороших погодних умов Ірина робить це на милицях, однак загалом — це доволі проблематично.

На електро кріслоколісному зламався акумулятор. Придбати новий за власний кошт родині важко, тож транспорт залишається стояти без діла. Почувши про цю потребу, депутати не залишились осторонь

«Треба підтримувати їх вже сьогодні. Я запропонувала Арсенію Михайловичу Пушкаренку, щоб ми придбали на їх крісло електронне, яке має проблеми з моторами, придбати нові. Арсеній Михайлович підтримав, придбали, сьогодні привезли і передали, і проговорили з дівчиною ще більше», — каже депутатка Житомирської міської ради, лідерка ЗеЖінки Житомира Ірина Гладка.

Окрім того передали і речі особистої гігієни.

«Мені приємно, що люди піклуються і стараються допомогти. Зараз це дуже важливо під час війни підтримувати один одного. І я взагалі така людина, я завжди, якщо можу, якщо людина цього потребує, завжди допоможу», — говорить дівчина з інвалідністю Ірина Іванова.

Ірина Гладка та ЗеЖінки Житомира кажуть, й надалі підтримуватимуть зв’язок із родиною Ірини та допомагатимуть, чим зможуть.