Відновлення пошкодженого майна після російських атак: як отримати допомогу (ВІДЕО)

Щоночі українці лягають у свої ліжка зі сподіванням на сон і щоночі прокидаються від звуків сигналу повітряної тривоги. За останній місяць росія атакувала столицю України 18 разів, а на світанку 29 травня від гучних звуків прокинулись і житомиряни.

Станом на вівторок – 31 травня – про пошкодження різного характеру повідомили у 170 будинках. До цієї цифри входять також школи, дитячі садочки, лікарні, об’єкти теплокомуненерго та водоканалу. Загалом відомо про понад 900 розбитих вікон. Тож на позачерговій сесії міської ради розглядали методи допомоги постраждалим та виділили кошти на відновлення.

«Ми в програмі передбачили 8 мільйонів, виділили поки 5 мільйонів. Кошти в програмі дають можливість опрацьовувати, приймати заявки, замовляти, а на наступній сесії, якщо буде потреба, ми виділимо додаткові кошти», — каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

За розрахунками Кабінету міністрів приблизна вартість вікна площею 1 метр квадратний – 5200 грн. Тож близько 5 мільйонів має вистачити, щоб допомогти постраждалим. Однак, депутати врахували, що, можливо, ще не усі житомиряни повідомили про пошкодження, тому заклали більший бюджет.

«Після рішення сесії ОСББ і управляючі компанії зможуть самі приймати рішення, відновити віконні блоки, двері, те, що було пошкоджено в результаті вибухів», — говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Повідомити про пошкодження будинку після обстрілу можна у застосунку «Дія» за програмою «ЄВідновлення».

«Ця прогарама, яка дозволяє отримати відшкодування. Там потрібно заповнити форму, подати документи і від держави мають прийти кошти на відновлення», — зазначає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Житомиряни скаржаться не лише на пошкодження, а й на укриття. Люди, кажуть, що сховатися ніде, бо сховищ немає взагалі, або – вони зачинені.

Міський голова зазначив, що за відмову відчиняти укриття під час повітряної тривоги передбачена кримінальна відповідальність. Тож не пускати людей до сховища – незаконно. Також у міській раді анонсували створення нового великого укриття у Житомирі.

Деталей про будівництво укриття поки не розголошують.