У Житомирі перевіряють укриття на факт вільного та безперешкодного доступу містян (ФОТО)

У Житомирі перевіряють укриття на факт вільного та безперешкодного доступу містян (ФОТО)

Мешканці поскаржилися на зачинене укриття під час ворожої атаки. У Житомирі перевіряються укриття за адресою Грушевського, 103 В. Балансоутримувач – управляюча компанія. Про це повідомляє пресслужба Житомирської міської ради.

Григорій Шлапак, старший будинку, показує укриття, яким користуються мешканці. У сховищі може сховатися 20 людей. Ключі знаходяться у нього. 

«Я живу на першому поверсі. Коли повітряна тривога, я виходжу і відчиняю, навіть вночі. Люди знають, що у разі моєї відсутності, ключі від укриття у сусідній квартирі, – говорить чоловік. 

Поруч знаходиться спортивна зала коли все починалося, люди бігали туди майже рік. Пізніше облаштували своє укриття. Але й зараз є можливість сховатися і в спортзалі. 

Під час останньої атаки у підвал будинку сховалося всього 5 мешканців, говорить пан Григорій: «Спускається 5-10 осіб. Право людей – спускатися чи ні. Але  хто хотів потрапити – перешкод не було».

На вході у під’їзд – інформація для мешканців: «… ключі знаходяться у квартирах №1,2,3,4 та 22. Із собою нести табуретки».

Комісія надає рекомендації: вказати дві адреси найближчих укриттів та облаштувати місця для сидіння. Укриття має відповідати вимогам – мати місця для сидіння, воду, аптечку, вентиляцію та ін.

Сьогодні комісія розпочала перевірку найпростіших укриттів у багатоповерхівках, які належать ОСББ та управляючим компаніям. Серед порушень – відсутність світла, наявність небезпечних для людей конструкцій та сторонніх предметів, неналежний санітарний стан та ін. За окремими адресами були відсутні таблички з інформацією про відповідальну особу, номер телефону та місце знаходження ключів.

Микола Дідківський, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення каже, що відповідальність осіб за належний стан укриттів та порядку доступу до них послаблена. Робота рейдових бригад продовжується.

Серед перевірених сьогодні об’єктів найкраще облаштоване укриття ЖК «Домашній». Голова ОСББ Артем Одинцов говорить, що умови комфортні навіть є можливість дітям навчатися онлайн у сховищі.