Митрополит Епіфаній про підготовку священиків, які перейшли до ПЦУ від УПЦ (ВІДЕО)

З початку повномасштабного вторгнення близько 900 храмів України перейшли від Української православної церкви до Православної церкви України. Деякі громади приєднуються до ПЦУ без священнослужителів, тож постало питання підготовки нових людей.

«Ми знаходимо священників, у нас є 9 навчальних закладів духовних в Україні. Київська православна богословська академія, яка є акредитована, ліцензована, тобто видає дипломи державного зразка. У нас навчається більше тисячі студентів зараз по всій Україні, є й на Сході, в Дніпрі», — каже митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Митрополит Київський зазначає, що зараз до навчання залучають багато молоді, щоб абітурієнти змінили попередників з новими поглядами. Ті ж священнослужителі, які підтримують свою громаду у переході до ПЦУ залишаються на своїх посадах.

«Є частина, які долучаються, підтримують громади. І, звичайно, що вони вливаються в лоно нашої православної церкви і спілкуються з іншими священнослужителями», — говорить митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

У Івано-Франківській та Львівській областях вже не залишилось церков УПЦ. Підтримали цей, так званий, марафон і на Житомирщині – тут до ПЦУ приєднались вже понад 100 храмів.

«Ця хвиля іде з Західної України до центру і буде завершена на Сході», — зазначає митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Митрополит Київський завітав до Брусилова, що на Житомирщині, щоб освятити ще один храм після реконструкції.

«Дана церква була в нас тут побудована. Тут зробили капітальний ремонт і відтворили первинний вигляд з першоджерел. Тут відбувалися реорганізації, відбудували початковий фундамент і все повністю відтворили», — говорить жителька Брусилова Анна.

Жителі Брусилова кажуть, відбудова зайняла досить багато часу, тож вони давно чекали відкриття нового храму.

«Разом з тим, ми усі Брусилівчани віримо, що скоро настане перемога. Наші діти, і мій син, повернеться з Бахмута. Повернуться до нас усі військові і буде перемога. Ми чекаємо цього», — каже жителька Брусилова Валентина.

Храм назвали на честь митрополита Іларіона Огієнка, бо Брусилів – його мала Батьківщина.