Церемонія вручення премії імені Івана Огієнка у Брусилові: нагородили 5 лауреатів (ВІДЕО)

У Брусилові провели нагородження у рамках премії імені Івана Огієнка. Цьогоріч нагородили п’ятьох номінантів у сферах мистецтва, науки, освіти, літератури, а також релігійної діяльності. Одним з лауреатів став заслужений художник України – Юрій Нагулко.

«Не знаю, що для мене значить премія Огієнка, але те, що я тут побачив, мені дуже сподобалось. Люди в вишиванках, яких багато. Українська мова скрізь. Це є Україна. І ми повертаємось у «своє-своє». Це дуже важливо», — каже Заслужений художник України Юрій Нагулко.

Митець працює у техніці абстракція, але у його роботах завжди прослідковуються тема Біблії та релігії – і хоча минулого року він написав мало картин через хвилювання за своїх синів, які захищають Україну на фронті, все ж декілька нових робіт побачили світ.

«У нас є дуже погана традиція – у нас культура на останньому місці. А народ, який не має своєї культури, буде мати чужу. І це було вже не раз, і не два. Це не десятиліття і навіть не століття. Тому дуже важливо те, що тут робиться зараз», — говорить Заслужений художник України Юрій Нагулко.

Лауреаткою у номінації «Література» стала письменниця Ірен Роздобудько. Вона є авторкою близько 40 книжок, а також перекладачкою з російської та англійської мов. Ірен каже, премія імені Івана Огієнка для неї щось більше, ніж просто державна нагорода.

«Я дуже щаслива, тому що перше, з чим я зіштовхнулась після переїзду з Донецька до Києва – це був відомий словник Івана Огієнка з правильним українським правописом», — зазначає письменниця, ілюстраторка, сценаристка Ірена Роздобудько.

Ірен не припиняла писати навіть у перші дні після початку повномасштабного вторгнення. Уже через місяць після деокупації Київської області світ побачила книжка «Неймовірна. Ода до радості» про Олену Телігу.

Ірен каже, натхнення – відмовка для лінивих. І хоча черпати ресурси для творчості зараз важко, вона таки знайшла спосіб як це робити.

Премію Огієнка заснували ще у 1995 році, за цей період лауреатами стали понад 200 людей, а також 2 колективи.