В Овручі урочисто відкрили садочок, побудований за кошти Естонії

Новий сучасний дитячий садочок у Овручі після 10-ти місяців будівництва відкрив свої двері для маленьких вихованців. Це перший об’єкт відбудови України за кошти іноземної держави. Майже 3 мільйона євро витратила Естонія на будівництво першої черги.

«Сьогодні дуже щасливий день і для нас дуже приємно відкривати двері цього дитячого садочку спільно із вами. До цього долучилися дуже багато людей, які вклали усю свою енергію. Це гарна новина для дітей, котрі будуть тут виховуватися, та водночас, це великий та сильний меседж усьому світові та, безпосередньо путіну, про те, що навіть в таких умовах ми продовжуємо думати про майбутнє та агресор не зможе нас злякати» — сказав Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цакхна.

«Рівно 10 місяців назад ми під час проливної зливи заклали капсулу, яка свідчила, що дуже швидко на цьому місці буде дитячий садок. Сьогодні, 2-го червня, фактично в День захисту дітей, добудували чудовий дитячий садок» — додав начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Наразі повністю завершено першу чергу садочка, котра зможе прийняти 80 дітей. Першочергово, це малеча пільгових категорій. У кожної групи своє окреме приміщення із власним виходом, вбиральнею та навіть кухонним простором. 

«Естонські друзі укомплектували усім: меблі, харчоблок. В кожній групі є отакі кухонні куточки, які облаштовані посудомийною машиною, міні холодильником. Ліжечка у старших діток у нас складаються і так з’являється багато вільного простору. Молодша група має нескладні ліжечка, бо там в нас зовсім малючки від 1-го року» — розповіла завідувачка садочка Наталія Дубовик.

Голова громади говорить, для Овруча такий об’єкт є вкрай необхідним. Привести своїх дітей до цього садочка бажають дуже багато батьків, тож це є справжнім показником гарного результату. 

«В дійсності, відбулась мрія наших дітей. Найважливіше, для нас на сьогодні це завдання якими є садочки європейського рівня і як нам організовувати все можливе для наших дітей, для майбутнього України» — сказав Овруцький міський голова Іван Коруд.

Народний депутат України, голова групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко, який координував цей проєкт від самого початку, фінальним результатом задоволений. Каже, такою має бути уся сучасна інфраструктура нашої країни. 

«Коли Президент говорив про абсолютно нову, сучасну, енергоефективну, екологічну, безпечну інфраструктуру, то саме дитячий садочок в Овручі, побудований за кошти уряду Естонії, — це є саме та новітня інфраструктура, яка сьогодні буде будуватися в Україні спільно з нашими міжнародними партнерами. Бо українці сьогодні заслуговують на найкраще» — розповів Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Садочок в Овручі – наш аналог естонських дошкільних закладів, побудований за усіма сучасними технологіями. Єдина відмінність – наявність великого і надійного укриття, яке облаштували в садочку, задля безпеки дітлахів та педагогів. Невдовзі Естонія розпочне будівництво другої черги, котра також розрахована на 80 малюків. Окрім того найближчим часом Естонська республіка на умовах співфінансування розпочне відновлення мосту в Малині, зруйнованого російською ракетою