Ярі, зернові та зернобобові культури в усіх категоріях господарств області посіяно на площі 286,5 тис. га, що складає 90% до запланованого

Ярі, зернові та зернобобові культури в усіх категоріях господарств області посіяно на площі 286,5 тис. га, що складає 90% до запланованого

Весняна посівна кампанія другий рік поспіль проходить в умовах воєнного стану. Не зважаючи на непрості умови, місцеві агропідприємства продовжують забезпечувати продовольчу безпеку України і Житомирщини та вирощувати різноманітні культури, які вкрай необхідні для виробництва стратегічної продукції. Про це повідомляє пресслужба Житомирської ОВА. 

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики ОВА: «Ярі, зернові та зернобобові культури в усіх категоріях господарств області станом на 05 червня посіяно на площі 286,5 тис. га, що складає 90% до запланованого». 

Посів ранніх культур наближається до завершення, зокрема посіяно: 

  • яру пшеницю на площі 19,0 тис. га; 
  • ярий ячмінь на площі 16,2 тис. га; 
  • овес – 27,0 тис. га; 

Серед пізніх зернових культур посіяно: 

  • Кукурудзу на зерно на площі 200,5 тис. га. 
  • Гречку посіяно на площі 15,9 тис. га. 
  • Соняшник посіяно на площі 165,1 тис. га. Сою посіяно 179,9 тис. га. 

Щоб посівна у поточному році відбулася успішно, на 2023 рік Урядом продовжено дію державної програми «Доступні кредити 5-7-9», якою у минулому році найбільше скористалися саме аграрії. Варто зазначити, що минулого року аграрії області змогли провести весняну посівну тільки дякуючи цій програмі кредитування. 

Цьогоріч кредит можна отримати у розмірі до 90 мільйонів гривень під 5-9% річних, залежно від категорії кредиту та суб’єкта господарювання. 

Завдяки спільним зусиллям, сільськогосподарських підприємств, благодійників, волонтерів, міжнародних організацій та органів влади буде подолано більшість проблем, зумовлених війною. Агропромисловий сектор Житомирщини буде працювати, плануючи свій подальший розвиток.