Доба після підриву Каховської ГЕС: ситуація зараз та допомога від Житомира (ВІДЕО)

6 червня. Ранок. Багатостраждальна Херсонщина і.. вода. Близько 3-ї години ночі окупанти підірвали Каховську ГЕС. Неймовірної сили та кількості вода ринула поглинати населені пункти. Під ризиком опинились щонайменше 80 поселень. Оголошено евакуацію.

Люди залишають речі та житло, але беруть з собою тварин.

Рятувальникам та військовим допомагали і місцеві, шукаючи людей по сусідських подвір’ях. Дехто з тваринами на руках пішки тікали від води.

Люди продовжують посміхатися і роблять усе, аби врятувати не лише себе.  

Нині відомо про майже 2 тисячі будинків, які опинилися під водою на правобережжі Херсонщини. На лівому березі затоплено близько 10-ка сіл. Пік розливу води з Каховського водосховища очікується сьогодні.

Через 2-3 дні Каховське водосховище, за підрахунками експертів, перестане існувати. Спадати ж вода почне через 4-5 днів. Евакуація триває, люди з інших областей починають надавати допомогу. Зокрема Житомир під час сесії міської ради виділив 1 мільйон гривень з місцевого бюджету, а також 80 мотопомп.

«Знайшли благодійні фонди, які нам сьогодні роблять ці проплати і завтра 80 мотопомп від міста Житомир буде в місті Херсоні. Передамо тим громадам, які підтоплені, які потребують цих помп», — каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Окрім того сьогодні фонд BGV надав ще 35 мотопомп та рукавів. А «Житомирводоканал» передасть ще й потужний насос.

«Якщо пам’ятаєте, приблизно 2 роки назад, у нас була складна ситуація із рівнем водосховища. Ми закуповували насос великої потужності, щоб перекачувати і поповнювати водосховище. Сьогодні він у нас поки не використовується, ми його передаємо Херсону. В Херсоні складна ситуація на самому водоканалі, підтоплені об’єкти водоканалу. Їм дуже необхідний насос великої потужності. Цей насос разом з генератором в 120 кВат, який на годину може перекачувати 2 тисячі кубів води, завтра також зранку відправляються в Херсон», — розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Окрім цього Житомирська обласна військова адміністрація відправила до Херсонщини 8 автобусів з генераторами, ліками, паливом, гумовим човном. Разом з вантажем на допомогу людям, які через підрив росіянами греблі рятуються від підтоплення прямують 10 медиків та 20 волонтерів, які будуть допомагати з евакуацією.

Наслідки такого підступного терору з боку росіян зараз важко осягнути. Окрім життів та будинків, шкоди зазнала екосистема України, гинуть риби та тварини. Півострів Крим залишився без водопостачання. Світ вже називає підрив Каховської ГЕС найбільшою катастрофою за останні роки, спричиненою людиною, та екоцидом проти українського народу. Та маємо вистояти.