У Житомирі розпочалися чергові навчання кандидатів у патронатні вихователі та їх добровільних помічників

У Житомирі розпочалися чергові навчання кандидатів у патронатні вихователі та їх добровільних помічників

Сьогодні, 09 червня, Житомирський обласний центр соціальних служб розпочав навчання з підготовки кандидатів у патронатні вихователі та їх добровільних помічників 6 сімей кандидатів з Житомирської, Малинської, Любарської, Корнинської та Потіївської територіальних громад. Про це повідомляє пресслужба Житомирської ОВА.

«Під час навчання кандидати розглянуть місце і роль послуги з патронату над дитиною в системі підтримки сімей з дітьми та захисту дітей, ознайомляться з основними нормативно-правовими актами України щодо забезпечення прав дітей, підтримки сімей з дітьми, повноваженнями, правами та обов’язками патронатних вихователів, опрацюють особливості соціально-психологічного стану дітей, які можуть бути влаштовані до сім’ї патронатного вихователя, а також працюватимуть над вміннями кандидатів у патронатні вихователі підтримувати і зберігати безпечні умови та безпечні стосунки дитини з її сім’єю, родичами, формувати нові стосунки при влаштуванні дитини та інше», – йдеться у повідомленні. 

Програма розрахована на 120 годин, з них 91 година – аудиторна робота, 29 годин самостійна робота. 

Нині в області створені та діють 18 таких сімей, які тимчасово опікуються дітьми, які з різних причин не можуть проживати у власних родинах. Але є потреба, аби у кожній громаді надавалась послуга патронату над дитиною з метою забезпечення захисту прав дитини та надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у рідну сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини. 

Патронат над дитиною — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. 

В ОВА кажуть, якщо Ви бажаєте підтримати дитину та стати патронатним вихователем, звертайтеся до служб у справах дітей або центрів соціальних служб/центрів надання соціальних послуг за місцем вашого проживання.