Депутати «Слуги Народу» Житомирщини відвідали переселенців та привезли гуманітарну допомогу (ВІДЕО)

Світлана разом з чоловіком та трьома дітками наприкінці квітня приїхали з Торецька Бахмутського району до Бердичева.

«В підвалах ховались, 8 місяців без світла жили. Було і таке. І під артбострілом були, і під авіаційними були. Лячно було, але ми до того звикли. 9 років вони поряд з нами. А потім, коли почало все летіти і дуже важко стало, яка домівка.. Зібрали речі, дітей і поїхали», — каже переселенка Світлана.

Евакуаційним автобусом дістались до Покровська, звідти потягом до Бердичева. На вокзалі зустріли психологи, спецслужби та міська влада. Родину разом з іншими переселенцями поселили у великому будинку в одному з сіл Гришковецької громади.

«Нещодавно нами було облаштовано цей об’єкт, другий поверх, власними силами, без залучення бюджетних коштів. Нам допомогли благодійні фонди. Були замінені вікна, підлога, стіни і все інше. Обласна державна адміністрація долучалась в облаштуванні, районна адміністрація, обласні депутати, народні. І сьогодні ми маємо таке місце, де люди можуть знайти максимальний спокій», — сказала голова Гришковецької громади Ірена Лісова.

Самі ж люди говорять, умови гарні, в кімнатах є все необхідне, усім забезпечують. А головне – не стріляють. Перевірити стан проживання, виявити потреби та проблеми і просто поспілкуватися до переселенців приїхали депутати від «Слуги Народу». Привезли продуктові набори для кожної родини та подарунки дітям.

«Сьогодні я мабуть повернулася в часи 2014-го року, коли сама жила в місті компактного помешкання разом з такими ж людьми як я, як вони, які приїхали з-під бомбардувань. В стані оцієї розгубленості ми маємо проговорювати, фідбеком від них так само почути що їх турбує, що б вони хотіли, як вони бачать як крокувати нам далі», — говорить депутатка Житомирської міської ради Ірина Гладка.

Ще близько 30 переселенців з евакуаційного потяга прихистила Семенівська громада. Їх також відвідали депутати. Тут облаштували помешкання для їхнього проживання в одному із сіл.

«Будівля – це діюча початкова школа, але, на жаль, дітки навчаються в онлайн-форматі. Тому готували ми її в швидкому порядку, коли нам повідомили, що до нас їдуть люди, яким потрібна допомога. Зараз ми це все облаштовуємо, робимо як родинне гніздечко. Сподіваємось, що і далі будемо розширюватися», — розповідає голова Семенівської ОТГ Наталія Семенюк.

В одній з кімнат проживає Катерина з трьома дітьми, котра приїхала з Добропілля.

«Там літаки, ракети літали. А зараз вирішила виїхати, бо стає все складніше і складніше. Діти бояться, вночі спати не можемо. Тому виїхали, зібрали дітей та виїхали», — говорить переселенка Катерина.

До Бердичівщини родина приїхала 12 травня, тож майже місяць вже проживає у цьому помешканні. Говорить, умовами задоволена.

«Спокійно, вже нормально. Звикли вже трішки. Мені подобається. Все є, ліжка є, нормально, постіль є», — каже переселенка Катерина.

Усього ж Житомирщина прийняла вже більше 10-ти потягів з евакуйованими людьми з Донецької області. Переважно, це родини з дітьми. Кожного на вокзалі зустрічають відповідні служби та надають першу допомогу.

«Ми приймаємо ці потяги раз на 4 дні. Вже прийняли більше 345 людей, це 12 потягів. Розміщуються евакуйовані в громадах області, Бердичівському, Звягельському і Житомирському районах. Їм надаються усі необхідні послуги, отримують перші виплати від держави відразу на залізничному вокзалі. Надається перша гуманітарна допомога, надається допомога правова, психологічна», — сказала директорка Департаменту соціального захисту населення Житомирської ОВА Олена Грищук.

Депутати кажуть, перевірити умови, котрі надають переселенцям, особисто було дуже важливо. Це один із напрямів парламентського контролю. Зробити потрібно усе можливе, аби ці люди не лише почували себе комфортно та спокійно, а й не мали потреби мігрувати далі.

«Сьогодні вже іде пошук окремих будинків, які є в цій громаді, для того, щоб цих людей розселити по родинам. Сьогодні вже підбираються робочі місця, щоб люди могли працювати і мати за що жити. Що стосується дітей і шкільного, і дошкільного віку ­– вони готуються, проходять медкомісії, всі перевірки, щоб могли відвідувати навчальні заклади», — резюмує Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Зараз Житомирщина готується до нової хвилі переселенців, внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС та затоплення Херсонщини. Тож влада постійно підтримує зв’язок з муніципалітетами та тримає на контролі питання забезпечення та потреб людей.