У Бердичеві провели перевірку укриттів (ВІДЕО)

Трагічна історія загибелі двох жінок та 9-річної дівчинки у Києві біля укриття спонукала владу перевірити доступність сховищ по всій країні. Сьогодні Народний депутат України Богдан Кицак разом з депутатами Бердичівської міської ради Анною Левандовською та Денисом Моцним оглянули декілька укриттів у Бердичеві. Почали з житлового будинку.

«Ми почали перевіряти укриття, це перше укриття, яке ми перевірили. Хочу сказати, що я тут також перебувала. Від початку воно було не в такому стані, воно було в гіршому», — каже голова фракції «Слуга Народу» в Бердичівській міській раді Анна Левандовська.

Мешканці будинку самостійно розчистили другий вихід та налагодили роботу вбиральні.

«Тобто, на початку повномасштабного вторгнення воно було в гіршому стані, зараз відносно нормально. Але хочу сказати, на мій погляд, хотілось би, щоб воно було краще. Тому що, у нас світла чомусь немає зараз, хоча я знаю, що воно тут є насправді», — сказала голова фракції «Слуга Народу» в Бердичівській міській раді Анна Левандовська.

В укритті є вказівники, на яких написано, що вода, сірники та свічки можна взяти на санітарному пункті, але де він знаходиться, – незрозуміло. В одному з лікувальних закладів Бердичева сховище знаходиться у напівпідвальному приміщені, але вікна надійно забиті, тож вберегтися від російських ракет там можна.

«Постійно відкрите, всі двері відкриті, таблички, персонал знає, що робити, персонал навчений. Кожного разу моніторинг проводиться кожних два тижні, я проводжу заняття, наголошую на тому, щоб казали пацієнтам – у разі тривоги всі мають спуститися сюди», — говорить директор лікувального закладу Павло Журбенко.

Найкраще облаштовані укриття у навчальних та дошкільних закладах. В одному з садочків Бердичева вихователі робили усе самостійно – шпаклювали, білили, фарбували.

«Старалися привести в належний вигляд, щоб було комфортно для діток. Ну і з допомогою усього колективу, управління освіти, міської влади, тому що виділені були кошти і на освітлення, двері поставили все», — зазначає директорка закладу дошкільної освіти Анна Шафранська.

З меблюванням допомагали і батьки, і місцева церква, і управління освіти. Найбільшою проблемою залишається вентиляція – директорка садочка каже, вона ще працює, але досить стара і потребує заміни.

«Нам потрібна вентиляція, вона в аварійному стані», — говорить директорка закладу дошкільної освіти Анна Шафранська.

Перевірили також укриття в одному з ліцеїв Бердичева. Воно є найбільшим у місті – там може перебувати близько тисячі людей.

«Працювали тут абсолютно всі – і батьки, і працівник закладу. Працівник закладу більше, звичайно. Батьки приходили долучались, картини малювали, а вже далі вдосконалювали їх діти», — каже директорка навчального закладу Юлія Бабій.

Усі стіни укриття в малюнках учнів – тут і, традиційне, слава Україні, і продукти для військових, і мрії про мирне життя. Сховище відкрите не лише для учнів, місцеві жителі також ховаються тут під час повітряних тривог, хоча зараз менше людей користуються цією можливістю.

«Якщо ми рахували взимку 2022 року, у нас тут було до 500, до 600 людей, то вже перед першим вересня людей взагалі не було, перестали приходити», — сказала директорка навчального закладу Юлія Бабій.

Серед перевірених сьогодні укриттів, найгіршим виявилось у будівлі «Укртелекому». Раніше саме до цього сховища були зауваження у прокуратори і відкрите провадження, суд виніс постанову, згідно з якою власник укриття мав усунути проблеми. Однак, наразі, суттєвих змін ми не помітили.

«Ми побачили, що там немає ні відповідальної особи, ні знаків, які б вели тебе і якось ідентифікували, що саме тут знаходиться укриття. Саме приміщення не підготовлене, немає жодних засобів для того, щоб там перебувати», — говорить Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Богдан Кицак.

Охоронець, який показав нам укриття сказав, що всі питання ми можемо поставити власнику. Але його ми так і не побачили, хоча й чекали деякий час.

«Будемо додатково звертатися до керівництва. Не просто для того, щоб його зобов’язати щось самостійно робити, але ввійти в якісь партнерські відносини для того, щоб дати йому зрозуміти, що ми можемо зробити, що міська влада може зробити для того, щоб вирішити цю проблему, а не просто скинути все на одну людину», — сказав Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Богдан Кицак.

Загалом у Бердичеві 39 укриттів.