У Житомирі нагородили енергоменеджерів освітніх закладів, які найбільше зекономили на опаленні

У Житомирі нагородили енергоменеджерів освітніх закладів, які найбільше зекономили на опаленні

Сьогодні відзначили сім кращих енергоменеджерів бюджетної сфери. Олена Костенко – одна із них. Заступницею директора з господарства Житомирського закладу дошкільної освіти № 25 жінка працює тільки другий рік, та вже добре знає, як зекономити і не нашкодити при цьому комфорту дітей. Заклад вперше отримує таку відзнаку. Про це повідомляє пресслужба Житомирської міської ради.

«Щоранку до 10:00 я передаю в спеціальну програму показники лічильників води, теплової та електричної енергії, а також дані внутрішньої температури в приміщенні», – говорить Олена Костенко.

Система енергомоніторингу працює у закладах бюджетної сфери громади – освіти, охорони здоров'я та культури – з 2014 року. Щоденне внесення показників є звичним для завідуючих господарством та заступників директорів. Система допомагає контролювати використання енергетичних ресурсів бюджетними установами. В громаді застосовуються й інші інструменти енергетичного менеджменту, один з яких – механізм стимулювання заходів з енергозбереження, що дозволяє об’єктивно оцінювати економію теплової енергії.

Для відзначення кращих закладів було проведено аналіз споживання тепла за січень-квітень 2023 року. 

«Ми порівнювали фактичне споживання з очікуваним, розрахованим на основі попереднього споживання будівлями. До прикладу, заклад мав би спожити 100 гігакалорій, а спожив 90, – досягнуто 10% економії», – пояснює Олександр Гончарук, начальник відділу інфраструктурних проєктів, енергоефективності та промоцій департаменту економічного розвитку міської ради.

Сьогодні відзначили представників закладів, які зекономили понад 20% від очікуваного споживання:

  • Ольгу Стаховську, завідувачку господарства Житомирського спеціального закладу дошкільної освіти №59 (32,7% економії);
  • Ірину Стременко, заступницю директора з господарської роботи Ліцею №17 міста Житомира (29,8% економії);
  • Володимира Михальчука, заступника директора з адміністративно-господарської роботи Ліцею №23 міста Житомира ім. М. Очерета (25,6% економії);
  • Сергія Резніка, заступника директора з господарської роботи Ліцею №14 міста Житомира (24,1% економії);
  • Олександра Біденка, заступника директора з господарської роботи Ліцею №3 міста Житомира (21,2% економії);
  • Олену Костенко, завідувачку господарства Житомирського закладу дошкільної освіти №59 (20,8% економії);
  • Оксану Стрельник, завідувачку господарства Житомирський спеціальний заклад дошкільної освіти №59 (20,6% економії).

Представники закладів отримали подарунки від партнерів заходу «Європейський тиждень сталої енергії в Житомирській міській територіальній громаді»: Проєкту «Угода мерів – Схід» та Асоціації «Енергоефективні міста України».

Будівля закладу дошкільної освіти №25 поки що не утеплена, однак тут встановлено індивідуальний тепловий пункт, яким управляють працівники КП «Житомиртеплокомуненерго». Ця установка допомагає раціонально використовувати тепло: на ніч можна робити температуру в приміщеннях нижчою, а зранку, о 5:00, – підвищувати, аби приміщення прогрілося до того часу, коли в садочок прийдуть діти. Так само можна економити у вихідні та святкові дні.

Пані Олена каже: з тепловиками комунікує постійно, адже важливо не лише зекономити, а й при цьому не допустити погіршення умови перебування в будівлі. Комфорт дітей – головне.

В дитсадку дбають про економію не тільки теплової енергії, але й інших ресурсів. Кожен день роблять елементарне: контролюють, чи не біжить вода після того, як діти помили руки, чи вимкнене світло в укритті тощо. Вихователі закладу формують енергоощадну поведінку у дітей змалечку через заняття в ігровій формі.

Під час проведення ремонтів у закладі враховували енергозберігаючий підхід: встановили енергоефективні вікна, балансувальні клапани системи опалення, терморегулятори на радіаторах, тепловідбивні екрани за радіатори тощо. Також було утеплено труби, які проходять через підвал.

«Кожен з окремо взятих заходів може не забезпечити суттєвої економії, – пояснює Олександр Гончарук. – Але їх впровадження в будь-якому випадку зменшує кількість тепла, яке використовується неефективно. І з кожним реалізованим заходом загальний ефект стає все більш помітним. Тому такі кроки важливі».

За січень-квітень по ЖЗДО №25 вдалося досягнути 42,1 Гкал економії теплової енергії, завдяки чому рахунки за опалення для закладу зменшені на 145 тис. грн.

Зекономлені кошти мають цільове призначення, що прописано Положенні про стимулювання. До прикладу, економію по закладах освіти за 2022 рік було направлено на заходи з енергозбереження, облаштування сховищ в закладах та преміювання працівників.