Учасниці руху «ЗеЖінки» Житомирщини обрали нових лідерок комітетів (ВІДЕО)

Рух «ЗеЖінки» створили, щоб підтримати жіноче лідерство всередині партії «Слуга народу» та реалізувати політику гендерної рівності на національному та місцевому рівнях. Членкині піднімають питання відповідального батьківства, протидії гендерно зумовленого насильства та шукають шляхи покращення соціального стану жінки у суспільстві. Учора учасниці руху зустрілися на конференції, щоб обговорити результати роботи.

«Кожна депутатка, яка проводила роботу певний рік і була долучена до руху «ЗеЖінок» прозвітують про свою роботу, розкажуть що робили, кому допомагали, чи виконували свої зобов’язання, а також прихильниць будуть долучати до цієї роботи», — каже депутатка Житомирської міської ради Ірина Гладка.    

На рахунку учасниць руху «ЗеЖінки» десятки успішно реалізованих проєктів.    

«Це і проекти з протидії домашньому насильству, безумовно, дуже багато проектів з гуманітарної допомогою, з волонтерською допомогою, як і вся країна під час війни «ЗеЖінки», звісно, цим займалися. Це проекти і з оздоровлення дітей, і проекти з обладнанням укриттів», — говорить Народна депутатка України, менторка руху «ЗеЖінки» Тетяна Циба.

Однією з головних цілей заходу було обрання голів п’яти комітетів, кожен з яких працює для покращення життя жінки. Комітет протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству очолила депутатка Житомирської міської ради – Лідія Чередніченко – і вже визначила основні напрямки роботи.

«Вивільнення інформації якнайбільшому колу, залучення міжнародних експертів до подальших дій, конкретна допомога людям, які піддалися насильству, але не тільки фізичному, а й психологічному насильству. Особливо є важливий емоційний стан. Ми завжди – 24/7 – повинні бути на засадах допомоги», — говорить депутатка Житомирської міської ради Лідія Чередніченко.

Комітет відповідального батьківства – новостворений. Його лідеркою стала депутатка Житомирської обласної ради – Валентина Донець. Разом з іншими прихильницями вони визначили 3 основних цілі, у напрямку яких працюватимуть найближчим часом.

«Це перш за все робота з майбутніми батьками, робота з тими жінками, які мають дітей, матерями, і які втратили когось із членів родини на війні. Ну і сьогодні дуже цікаво, що створився центр матері у Фастові, ми хочемо перейняти їхній досвід, ознайомитися з їхньою роботою з перспективою створення такого центру на Житомирщині», — говорить депутатка Житомирської обласної ради Валентина Донець.

Для реалізації своїх проєктів, учасниці руху «ЗеЖінки» співпрацюватимуть з департаментами освіти, соціальної політики та регіонального розвитку.

«З департаментом соціальної політики ми працюємо вже давно і станом на сьогодні, буквально за пів години до нашої координаційної ради, відбулася перша нарада, координаційна група державної субвенції, щодо розширення мережі закладів, які будуть боротися з домашнім насильством», — сказала депутатка Житомирської обласної ради Людмила Кицак.

Зараз громади Житомирщини мають можливість подати свої пропозиції щодо реалізації проєкту, а за місяць «ЗеЖінки» зустрінуться знову, щоб визначити учасників субвенції.