Поліцейські виявили незаконні посіви маку та конопель в обійсті жителя Овруччини

Поліцейські виявили незаконні посіви маку та конопель в обійсті жителя Овруччини

На території області тривають профілактичні заходи із запобігання незаконному вирощуванню нарковмісних рослин. Тож уранці 26 червня поліцейські відділу поліції №1 (м. Овруч) Коростенського РУП провели санкціонований обшук на присадибній ділянці 49-річного жителя Словечанської громади. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Такі заходи були зумовлені оперативною інформацією про ймовірне порушення чоловіком законодавства щодо обігу наркотичних засобів, раніше отриманою правоохоронцями.

У результаті обшуку поліцейські виявили та вилучили 231 рослину снодійного маку та ще 15 рослин конопель. Нині вони направлені на дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС», – йдеться у повідомленні.

Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) КК України.

Тож поліцейські нагадують жителям області, що за порушення обмежень щодо посіву снодійного маку та конопель передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Так, незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до 100 рослин або конопель у кількості до 10 рослин караються штрафом від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зазначених рослин (ст. 106-2 КУпАП).

Посів або вирощування маку в кількості від 100 до 500 рослин або конопель від 10 до 50 розцінюється вже як кримінальне діяння, за яке передбачено, в тому числі, і піврічний арешт або обмеження волі строком до 3 років. Повторне таке правопорушення, або вирощування більшої кількості заборонених рослин може обернутися вже ув’язненням на строк від 3 до 7 років (ст. 310 ККУ).