У міській раді вирішили не нараховувати штрафи за несвоєчасну сплату орендної плати (ВІДЕО)

На сесії Житомирської міської ради за ініціативи фракції «Європейська Солідарність» прийняли рішення про звільнення орендарів від нарахування пені за невчасну сплату оренди.

«Статистика така, що багато орендарів, які вже тривалий час користуються майном, вони його отримали в оренду і надалі використовують під підприємницьку діяльність, вони не завжди в змозі оплачувати орендну плату», — каже депутат Житомирської міської ради, фракція «Європейська Солідарність» Олег Горай.

Пеня нараховується в розмірі подвійної облікової ставки за кожен день невиконання зобов’язання. Тож, враховуючи, що ціна оренди може складати до 1700 грн за квадратний метр, а розміри приміщення, у більшості випадків, великі, орендарі не можуть сплатити штрафи і відмовляються від ведення бізнесу.

«Тому, щоб був абсолютно однаковий підхід до усіх, щоб бізнес відчував себе захищеним в умовах війни особливо, ми сьогодні прийняли рішення, яким фактично звільнили від нарахувань пені. Тобто, ми прийняли рішення, яке дасть орендодавцю, комунальному підприємству, у випадках несвоєчасної оплати, якщо вона буде, звісно, з поважних причин, пеню не нараховувати», — сказав депутат Житомирської міської ради, фракція «Європейська Солідарність» Олег Горай.

Таке рішення прийняли, щоб допомогти бізнесу розвиватися. Особливу увагу один з його авторів звернув на роботу міської прокуратури.

«Коли вибірково перевіряє договірні відносини підприємства з орендарями, досить часто робить зауваження і навіть більше того, вимагає нараховувати штрафну санкцію. Як на мене, це виглядає досить цинічно. При тому всьому, що в декого орендна плата, наприклад, може бути 1700 грн за квадратний метр, та ж сама міська прокуратура використовує комунальне майно, так само уклала договір оренди, вартістю 1 грн 20 копійок в рік за 90 з зайвим квадратних метрів», — зазначає депутат Житомирської міської ради, фракція «Європейська Солідарність» Олег Горай.

Це рішення вплине на бажання орендарів сплачувати орендну плату вчасно.

«Це не можливість для зловживання, а можливість підтримки бізнесу. Коли підприємці розуміють, що якщо вони з певних причин не заплатять за місяць, два, три, ніхто їм цих декілька десятків тисяч пені не нарахує. Це досить суттєво впливає на віру в те, що вони дійсно можуть використовувати і ці кошти вони швидше заплатять або в розвиток свого ж бізнесу, або закриють заборгованість, яка з тих чи інших причин виникла, за певний період часу», — розповідає депутат Житомирської міської ради, фракція «Європейська Солідарність» Олег Горай.

Автори рішення упевнені, від його прийняття виграє і територіальна громада, і представники бізнесу.