Житомирщину відвідала делегація Комітету національної оборони Парламенту Естонії (ВІДЕО)

На запрошення Народного депутата України Арсенія Пушкаренка Житомирщину відвідала делегація Комітету з питань національної оборони Естонського Парламенту. Першим високоповажних гостей зустрів Овруч, адже саме тут ця маленька і дружня до нас країна побудувала перший об’єкт відбудови України – сучасний дитячий садочок. Голова громади наголошує, Естонія з першого дня повномасштабного вторгнення стала надійним партнером регіону.

«В перші дні війни, з 24-го лютого з нами поряд була Естонія, Арсеній Михайлович Пушкаренко разом з Урмасом, Повноважним послом Каймо. Вони були з нами, вони бачили, які ворог наніс руїни, скільки ворог приніс зла на територію України, на територію Овруцької громади. Сьогодні вони допомагають у відновленні нашій громаді, за що їм щиро дякую», — говорить Овруцький міський голова Іван Коруд.

Перші гаубиці та джавеліни, які отримали захисники, були саме від Естонії. Це озброєння, в тому числі допомагало стримати наступ на територію громади. Та ворог зміг закріпитися зовсім поруч, у сусідній Народицькій громаді. Естонська делегація відвідала і ці місця.

Відвідала делегація і села Радчу та Нову Радчу Народицької громади, які більше місяця були окуповані російськими загарбниками. Побачене, зізнаються парламентарі, вражає.

«Ми дуже вражені побаченим. Ми бачили зруйновані будинки у селах на кордоні з Білоруссю та у самому Овручі, це жахливо. Ми бачимо жорстокість росії, яка немає меж. І я не знаю як ми зможемо коментувати це, вести з ними переговори у майбутньому, у той день, коли вони перестануть поводитись як звірі і згадають, що вони – люди», — сказав голова Комітету з питань національної оборони Парламенту Естонії Грігоре-Калев Стойческу.

Поспілкувалися естонські гості і з нашими захисниками. Ті ж, в свою чергу кажуть, естонці не вперше приїжджають до них і такі зустрічі вкрай важливі. До того ж, розповідають військові – допомагають їм не лише словом, а й ділом.

«Ми з ними плідно працюємо, постійно відчуваємо і отримуємо від них підтримку. Неодноразово вони надавали допомогу саме нашій бригаді. Підтримують нас і автомобілями медичними, автобусами, автомобілями високої прохідності і іншими матеріальними засобами», — зазначає командир 115 бригади ТрО Віталій Маковський.

Зараз військові кажуть, загрози з недружньої білорусі не вбачають, Однак готуються до будь-якого розвитку подій. Головне – не втрачають бойового духу та налаштовані тільки на Перемогу. І саме цим вразили естонських друзів.

«Українські солдати, офіцери – це Герої. Це не просто так, коли ви кажете «Слава Україні», відповідь – «Героям слава». Вони ті, кого треба славити. Учора міністр закордонних справ сказав мені, українці ніколи не забудуть допомоги та підтримки, які ми надали. І я думаю, що ми теж ніколи не забудемо те, що українці зробили не тільки для своєї країни, але й для нас також, і для всієї Європи. Ми справді хочемо вашу перемогу у цій війні якомога швидше. Це потребує більше зусиль, більше часу, але ви заслуговуєте перемоги, а росія заслуговує поразки», — говорить голова Комітету з питань національної оборони Парламенту Естонії Грігоре-Калев Стойческу.

Наприкінці зустрічі обидві сторони на прапорах України та Естонії залишили щирі слова вдячності та захоплення, а також спільну віру в Перемогу. Та обмінялись стягами на згадку.