В Овручі люди вийшли на протест проти можливого скасування чорнобильських пільг (ВІДЕО)

Оприлюднення проєкту-постанови про перегляд населених пунктів віднесених до тієї чи іншої зони радіоактивного забруднення, а відповідно — і скасування пільг для мешканців третьої зони, викликало обурення серед населення північних районів області. На Житомирщині першими зібралися на мітинг коростенці, наступного дня до них приєдналися й жителі Овруча.

«Овручани сьогодні прийшли відстоювати свої права. Ми знаємо, що на території Овруччини дуже багато онкозахворювань, дуже багато інших захворювань. І на превеликий жаль, дуже багато хворіє діток», — говорить овручанин Віктор.

Проєкт Постанови Кабінету Міністрів щодо затвердження переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС, було опубліковано на сайті Державного агентства з управління зоною відчуження. У ньому ж спираються на перегляд меж забруднених зон. Водночас востаннє радіологічне дослідження цих земель проводилась ще у 2011 році.

«Треба заново зробити заміри. При тому не тільки, щоб наші люди робили, а представники іноземних компаній, які розуміються в цьому. От 2 тижні тому у нас померли троє людей від онко, одна лежить в лікарні в Житомирі. То де ж поділась та радіація? Вона нікуди не поділась», — сказала овручанка Марія.

Аби відстояти своє право на чорнобильські пільги, близько трьохсот людей вийшли на мітинг під стіни міської ради. В Овруцькій громаді всього проживає понад 30 тисяч людей. З них 19 тисяч є потерпілими внаслідок Чорнобильської катастрофи. Тож люди почали збирати підписи з вимогою не допустити прийняття цієї постанови.

«У нас є більше 10 тисяч підписів людей. І хотів би, щоб дослухалися до наших звернень, тому що дана постанова є неприпустимою для наших територій», — зазначає Овруцький міський голова Іван Коруд.

На зустріч до людей приїхали і народні депутати України. Зокрема, Арсеній Пушкаренко зазначає: проект Постанови у його нинішньому викладі – це порушення конституційних прав людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. До того ж, вважає нардеп, цей проект є нефаховим та несвоєчасним.

«До кінця воєнного стану, я думаю, що цей проєкт постанови треба відкласти, його треба доопрацювати. Після закінчення воєнного стану, Кабмін має затвердити програму, знайти фінансування, доручити, згідно чинного законодавства, академії наук і державному агентству з питань зони відчуження провести радіологічні дослідження на цих територіях. І тільки після цього приймати відповідні рішення, який населений пункт залишати, який виключати на підставі наукових досліджень згідно чинного законодавства», — каже Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Також народні депутати озвучили наступні кроки , які будуть зроблені для вирішення проблемного для чорнобильців питання. Зокрема, планують зустріч з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, аби донести позицію громад. Відразу після мітингу в Овруцькій міській раді відбулася позачергова сесія, де ухвалили Звернення до Президента, Верховної Ради, Кабміну та  Державного агентства з управління зоною відчуження щодо недопущення прийняття відповідної постанови