На Олевщині відкрили центр для постраждалих від домашнього насильства за державні кошти (ВІДЕО)

Минулоріч до Національної поліції України надійшло понад 244 тисяч звернень про випадки домашнього насильства. Наразі статистика ще більш не втішна і фахівці пов’язують таку тенденцію з широкомасштабною війною. Фіксують такі злочини і на Житомирщині. З огляду на це, в Олевській громаді відкрили перший притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за однакою статті.

«Взагалі, ми відкриваємо шелтер. Це 7-й в області. Ми, поспілкувавшись із працівниками соціальної сфери, почули, що вже є потреба в такому, зокрема, в Олевській громаді, що є звернення. І одна жінка вже найближчими днями буде переміщена в цей центр. На жаль, ситуація в державі така, що такі притулки потрібно відкривати», — говорить начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Центр в Олевській громаді було збудовано за кошти державної субвенції. На його створення було виділено понад 3 мільйона гривень. Розміщуватися тут одночасно можуть 8 чоловік впродовж 3-х місяців. Надалі можливе подовження терміну ще на півроку.

«Зараз, на даний момент, обладнано 2 кімнати: чоловіча та жіноча. Також обладнана побудова кімната, де люди, які будуть тут перебувати, зможуть охайно доглядати за своїми речами та постільної білизною. Є можливість попрасувати, також є пральна машина», — сказав Олевський міський голова Сергій Лисицький.

Окрім того облаштовано санвузол, в якому передбачено інклюзію. Повністю обладнана кухня, де є усе необхідне для приготування та прийому їжі. Працівники центру кажуть, намагались зробити умови максимально наближеними до домашніх та затишних. Зізнаються, виклики надходять періодично з різних куточків громади, тож для мобільності також придбали автомобіль.

«Ми маємо також автомобільну бригаду і автомобіль придбали за частину коштів з субвенції, це близько 1,5 млн, який може доставляти сюди людей, які постраждали від домашнього насильства або за ознакою статі. Не тільки маму, а й якщо вона з дітками, є можливість їх мікроавтобусом доставити до цього приміщення», — каже Олевський міський голова Сергій Лисицький.

Будівництво та модернізація таких центрів в Україні активно триває з 2021-го року за ініціативи Першої леді Олени Зеленської. Та у період воєнного стану, переконує Народний депутат Арсеній Пушкаренко, проєкт не варто зупиняти, адже потреба може стати ще більшою.

«Бачимо навіть статистику по півріччю 22-го і 23-го років, бачимо, що зростає таке явище, як домашнє насильство. І ми розуміємо, що повоєнна Україна буде мати відповідні виклики. Ми вже бачимо ці тенденції. Тому державі важливо зараз цю ініціативу Першої леді масштабувати, розвивати, створювати якомога більше центрів, працювати передусім на випередження», — говорить Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Високоякісна команда шелтеру зможе надавати психологічну, соціально-побутову, соціально-медичну, інформаційну та юридичну допомогу. А найближчим часом планують збудувати ще щонайменше 2 центри на Житомирщині.