Правоохоронці вилучили посіви нарковмісних рослин у п’яти мешканців Овруччини

Правоохоронці вилучили посіви нарковмісних рослин у п’яти мешканців Овруччини

Поліцейські продовжують встановлювати факти незаконного вирощування заборонених рослин. Такі випадки днями виявили у Словечанській, Народицький та Овруцькій громадах. Про це повідомляє відділ комунікації поліції в Житомирській області.

«Відпрацьовуючи територію обслуговування, правоохоронці виявили і вилучили на присадибних ділянках місцевих жителів понад 640 рослин снодійного маку та 110 коноплі.

Господарі обійсть пояснили, що мак не сіяли, однак і знищувати не стали, коли той виріс. Мовляв, вирішили залишити на свято Маковія та використовувати його для приготування випічки. Втім, грядки були дбайливо оброблені та доглянуті рослини свідчили про інше.

Виявлені рослини поліцейські вилучили та направили на експертне дослідження.

Водночас правоохоронці попереджають громадян про заборону нелегальних посівів маку та конопель на присадибних ділянках, дачах. У разі недотримання таких обмежень на порушників чекає адміністративна або кримінальна відповідальність», – йдеться у повідомленні.

За незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до 100 рослин чи конопель у кількості до 10 рослин настає адміністративна відповідальність, передбачена статтею 106-2 КУпАП, а покарання полягає у накладенні на порушника штрафу у розмірі від 306 до 1 700 гривень.

В залежності від кількості рослин снотворного маку (від 100 до 500 рослин) чи конопель (від 10 до 15 рослин) настає кримінальна відповідальність, та такі діяння караються штрафом від 1700 до 8 500 гривень, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, що передбачено ст. 310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) КК України.

До того ж, якщо незаконно вирощується більш ніж 500 одиниць маку чи понад 50 рослин конопель, причетному загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.