40 дітей військовослужбовців з Житомирщини повернулись з естонського табору (ВІДЕО)

Перші 40 дітей військовослужбовців та загиблих Героїв з Житомирщини днями повернулись із свого відпочинку в естонському таборі. Впродовж тижня вони грались в різні ігри, відвідували екскурсії та обмінювались культурою. Тепер діляться враженнями. 13-річний Олександр говорить, складна дорога того вартувала.

«Дорога була справді тяжка. Нас довго тримали на митниці, перевіряли. Взагалі, табір був красивий, класний. Вожаті нам геть махали, коли ми приїжджали. Українців там справді чекають», — каже Олександр, який повернувся з табору.

Саме привітне та дружнє ставлення Естонії до українців вразило дітей найбільше. Кажуть, там скрізь було відчутно та помітно підтримку. Розповідають, в Таллінні навіть на адміністративний будівлі висить прапор України.

«Найбільше мені сподобались ігри, які були в таборі, і люди, які там були. Ми коли тільки приїхали, вожаті всі з початку почали нам махати. Ми всі зрозуміли, що це буде дуже добре», — говорить Максим, який повернувся з табору.

Сам табір, розповідають діти, виглядає доволі охайним та сучасним. Жили у окремих будиночках по 4 людини в кімнаті. Кажуть, часу

сумувати не було, адже програма була доволі насиченою.

«У нас були різні квести, ми їздили в столицю Естонії, Таллінн, зустрічалися з мером. Також на екскурсії їздили, купалися в Балтійському морі та весело проводили час», — розповідає Тетяна, яка повернулася з табору.

Та особливо згадують перший вечір у таборі. Кажуть, тоді вони обмінювалися культурою з естонськими дітьми. А саме співали та танцювали.

«Ми співали українські пісні, грали під гітару і танцювали. Їм це дуже сподобалось, їм дуже наші танці сподобались. А вони в цей час показували нам свою мову, як вони розмовляють, а також свої танці, у них естонські ігри з танцями. Ми співали «Червону калину» і Скрябіна «Старі фотографії». Я грала на гітарі, а всі діти співали, за один день згуртувалися і співали», — говорить Каріна, яка повернулась з табору.

Жартують, серед естонців є і фанати української музики. А ще більш детально познайомитися із місцевою культурою випала нагода під час 13-го фестивалю музики та танцю.

«Я б хотіла сказати за фестиваль, дуже гарно співають. Дуже багато людей і всі в традиційних костюмах. Я ще в шоці з того, що в нас було дуже жарко, потім вечоріло і був холод. Але ми дізналися, що в них шерстяні костюми, ми просто не знали як вони це витримують», — сказала Каріна, яка повернулась з табору.

Звідти повернулися не з порожніми руками. Отримали сумки та пляшечки для води. Подарунки привезли і після зустрічі з мером Таллінна. Кажуть, він зустрів дітей дуже привітно. А ті в свою чергу передали йому прапор та ляльку мотанку. 16-річна Марія каже, для неї головним подарунком за час поїздки стали нові друзі.

«Мені поїздка дуже сподобалась, я дуже багато друзів знайшла. Я думала, я поїду одна і все. Думала, нікого там не знайду, але мені дуже сподобалося. Ми дуже в багатьох місцях побували», — каже Марія, яка повернулась з табору.

Відтепер Каріна, Марія та Тетяна – справжні подруги. І хоча дівчат розділяють кілометри, кажуть, намагаються підтримувати зв’язок і мріють зберегти дружбу. А вже незабаром за підтримки Благодійного фонду BGV та мерії Таллінна на відпочинок до Естонії відправиться друга група дітей з Житомирщини.