Житомирщину відвідали естонські парламентарі: оглянули хід ремонту зруйнованого моста в Малині (ВІДЕО)

На запрошення Народного депутата України Арсенія Пушкаренка Житомирщину відвідала делегація Комітету з питань Європейського Союзу Рійгікогу. Естонські парламентарі побували у Малині, а також в Овручі, де за кошти їхньої держави побудували новий сучасний дитячий садочок. Ініціатор зустрічі говорить, такі візити вкрай важливі, зокрема, й для європейської інтеграції України.

«Важливо, що вони, приїхавши в Україну, не тільки в Києві, а й виїжджають в регіони, дивляться, як в регіонах Україна трансформується, як функціонує наша децентралізація, як іде співпраця центральної влади, місцевої влади, співпраця з міжнародними партнерами. Це дуже важливо тому, що в нас є амбітна ціль – це членство України в ЄС, і важливо, що саме Комітет з питань європейських справ Естонського парламенту сьогодні ознайомлюються комплексно як трансформується Україна», — каже Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Основна мета візиту – ознайомитися із перебігом робіт з відновлення зруйнованого російською ракетою мосту в Малині. Пряме влучання відбулось 6-го березня минулого року. Тоді, окрім мосту, низку ударів було завдано по центру міста. Чимало об’єктів було пошкоджено, та саме міст, котрий з’єднував дві частини Малина, викликав найбільше складнощів для місцевого населення, і навіть тимчасова переправа, побудована поруч, не врятувала ситуацію.

«

Це був квітень цього року. Рівень води критично став високим і ми змушені були пустити далі річку по її руслу і ми вимушено розкопали тимчасову переправу. Тоді в нас був об’їзний шлях, понад 20 км через населений пункт Візля, що вкрай було незручно нашому населенню. Люди щодня добирались на роботу через великий об’їзд», — говорить Малинський міський голова Олександр Ситайло.

Відбудувати самотужки зруйнований росіянами малинський міст громада була не змозі. Тож на допомогу прийшла Естонія, котра взяла під свій патронат Житомирську область.

«Під час одного з відвідин керівництва Естонії було досягнуто домовленості про співфінансування. І сьогодні ми фактично бачимо фінальну пряму, де ми в синергії добудовуємо міст в Малині, який розділяє промислову і живу зону. Це ще один крок в нашому співробітництві і конкретних кроках взаємодії між Естонією та Україною», — говорить начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Відбудова мосту відбувається на умовах співфінансування: 60% — це кошти Державного дорожнього фонду, 40% — а саме 1 мільйон євро – гроші Уряду Естонії. Наразі закінчуються основні роботи. До того ж, реконструюють міст й за новими стандартами.

«Тобто він більш широкий, тут передбачена і пішохідна зона набагато ширша, тобто навіть для людей з велосипедами, або з візком, або особливими потребами зовсім інші можливості. Є всі передумови, щоб машини нормально мали місця, бо міст об’єктивно був завузький. І будуть створені всі умови для пішоходів. Тобто ми будуємо не просто зруйноване, а ми вже будуємо за новими стандартами, за європейськими стандартами, і, звичайно, щоб передбачало всі безпекові умови», — розповідає Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Самі ж естонські парламентарі, зізнаються, захоплюються силою духу українців, які попри війну, намагаються жити звичним життям та відбудовувати свою країну. А, Естонія, своєю чергою, й надалі підтримуватиме Україну.

«Для нас дуже важливо бачити, що в Україні триває життя і люди працюють і справді дуже стараються, відбудувати та відновити зруйновані об’єкти. Я дуже щасливий, що Естонія в змозі допомогти і сподіваюсь, що і ми, і інші європейські країни зможемо зробити ще більше», — говорить член Комітету з питань Європейського Союзу Парламенту Естонії Танел Кіїк.

Загалом, малинський міст став другим об’єктом відбудови, що реалізується на Житомирщині за кошти Уряду Естонії. Завершити реконструкцію моста планують до кінця вересня. Разом з тим підрядники докладають максимум зусиль, аби закінчити роботи раніше встановленого терміну.