Арсеній Пушкаренко закликав Кабмін не позбавляти пільг чорнобильців (ВІДЕО)

Впродовж кількох тижнів жителі північних громад Житомирщини занепокоєні проектом Постанови Кабінету Міністрів про перегляд населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення. Аби висловити своє обурення люди перекривали трасу, виходили на мітинги, збирали підписи з вимогою недопущення прийняття цієї постанови, а також ухвалювали на сесіях відповідні звернення до вищого керівництва держави. Народний депутат України Арсеній Пушкаренко під час свого виступу у Верховній Раді зазначив, що проект Постанови, підготовлений Держагентством з управління зоною відчуження, є абсолютно несвоєчасним. Крім того, мова йде про 12 областей, зокрема й Житомирську та інші прикордонні регіони.

«Саме ті області і ті громади, які сьогодні продовжують страждати, протягом останніх півтора року знаходяться під загрозою вторгнення, під обстрілами. Там дійсно непроста напружена ситуація», — сказав Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

У проекті Постанови мова йде про 800 населених пунктів України, які сьогодні визначенні як радіаційно забруднені. У разі її ухвалення сотні тисяч чорнобильців втратять соціальні виплати та пільги. Тож діяти, переконаний нардеп, треба фахово та відповідно до чинного законодавства.

«Закликаємо Кабмін зняти цей проєкт Постанови до кінця воєнного стану. Далі. Після закінчення воєнного стану, після перемоги України, зробити радіаційні дослідження згідно чинного законодавства у цих 800 населених пунктів силами Академії наук та Держагентства управління зоною відчуження», — говорить Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Після цього на підставі проведених досліджень розробити відповідний проект, обговорити його з громадами — і лише тоді приймати рішення.

«Ми повинні виходити з того, що треба діяти по закону і по совісті. Тому ми на маємо морального права залишити наших громадян без гарантованої соціальної підтримки держави», — каже Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Житомирська область – лідер за онкологічними захворюваннями серед населення України, а наша держава - №1 за цим показником у Європі. І це, зазначив Арсеній Пушкаренко, є прямим наслідком Чорнобильської катастрофи.