У Житомирі відбулися тренувальні збори збірної команди України з волейболу сидячи (ВІДЕО)

Людмила одягає протез і тільки потім погоджується давати коментар. Вона втратила ногу унаслідок автомобільної катастрофи і думала, що вже не зможе займатися улюбленим видом спорту – волейболом.

«Просто зрозуміла, що зі спортом все закінчено, пішла навчатись на другу спеціальність, зовсім не повязану зі спортом», — каже спортсменка Людмила Лозко.

Однак, як виявилось, Людмила помилялась. Після відновлення від травми дівчина таки повернулась на спортивний майданчик, але зі змінами –тепер вона займається волейболом сидячи. Зізнається, про цей вид спорту спочатку не знала, а розповів викладач.

Мотиватором почати займатись для Людмили стала Анастасія, яка на той час займалась волейболом сидячи вже рік. Дівчина не має ноги з народження і з півторарічного віку носить протез.

«Тому я не знаю, як це бути – бути без протезу. Я до нього звикла, іноді навіть забуваю, що він в мене є. Але мені, особисто, нормально. Я не відчуваю якогось дискомфорту», — говорить спортсменка Анастасія Філон.

Зараз дівчата входять до складу збірної України з волейболу сидячи. Це Паралімпійський вид спорту, який має певні відмінності від класичного. По-перше, менший майданчик.

«І ще в цьому волейболі можна блокувати подачу. В класичному волейболі не можна, а тут можна блокувати. Дуже складний вид спорту, дуже складний і потребує багато зусиль, потребує багато сил. І дівчата молодці, настільки вони працюють, настільки вони сильні духом», — каже старший викладач кафедри фізичного виховання Поліського університету, тренер з волейболу сидячи Анатолій Денисовець.

Дівчата збірної з різних куточків України ­­– Хмельницького, Полтави, Дніпра та Житомира. Серед жительок нашого міста є Людмила Шеремет, яка наразі є кандидаткою до вступу у збірну. Коли завершуються навчальні збори і дівчата роз’їжджаються по своїм містам, наші спортсменки працюють утрьох. Але кажуть, різниця між з класичними тренуваннями – колосальна.

«Тут ми награємо свій склад, тут ми знаємо як працювати в команді, а, наприклад, коли ми троє в Житомирі, ми можемо напрацювати тільки якусь технічну сторону цієї справи. Тобто, подачі, прийоми. У команді набагато краще, тому що ти звикаєш до своїх партнерів, до команди і потім набагато легше на іграх», — говорить спортсменка Людмила Шеремет.

Тренувальні збори команда проводить кожних 2 тижні у різних містах України. У Житомирі дівчата працюють у Поліському державному університеті, тому що тільки там мають відповідні умови для комфортної гри. Зараз спортсменки зібралися у рамках підготовки до Чемпіонату Європи.

Головне завдання спортсменок на Чемпіонаті Європи – здобути ліцензію для того, щоб виступати на Паралімпійських іграх.

Навчальні збори цього місяця тривали 2 тижні і завершились сьогодні. Тренер спортсменок каже, результатами задоволений, дівчата відпрацювали на повну.

Чемпіонат Європи відбудеться в Італії у жовтні.