Нардепи провели зустріч із представниками північних громад Житомирщини щодо чорнобильського питання (ВІДЕО)

Обговорення проекту Постанови щодо скорочення «чорнобильських» зон триває. Голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк провела зустріч із головами північних громад Житомирщини, аби продумати подальші кроки співпраці у цьому напрямку.

«Проблема стосується не просто якоїсь окремої постанови, за цим рішенням стоять сотні тисяч людей. Наша позиція однозначна – провести широкі дискусії і знайти оптимальні ефективні шляхи, яким чином врегулювати проблему, яка стосується, повторюсь, сотень тисяч людей», — каже голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Житомирщина належить до регіону, який найбільше постраждав від аварії на ЧАЕС. А скасування зони відчуження несе за собою позбавлення пільг та соцвиплат людей, які проживають на забруднених територіях.

«На сьогоднішній день проєкт постанови, який був запропонований Мінекології та агенцією з управління зоною відчуження, неприпустимий для наших територій і він повністю нівелює ті пільги, які були визначені законом про Чорнобиль та статус чорнобильців», — сказав голова Овруцької громади Іван Коруд.

З представників Коростенського району було створено спеціальну робочу групу, котра тримає питання чорнобильських зон на контролі. Кажуть, хоча скандальний проект постанови й знято з розгляду, однак хвилювання серед населення не вщухає.

«Питання до кінця не вирішено. Люди хочуть впевнитися, що вони соціально захищені. Ось є постанова, якщо її не приймають, то конкретно скажіть, що рішень прийматися поки не будуть чи до такого періоду. Люди хочуть упевнитися, що вони відстояли свої права», — говорить секретар робочої групи Дмитро Бовсуновський.

В проекті постанови посилаються на дозиметричні дані, які проводилися ще у 2011 році, а, отже, розроблений він на основі застарілих показників. Діяти треба згідно з чинним законодавством, зазначив народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

«Спочатку потрібно провести радіаційні дослідження, які держава повинна проводити раз на 3 роки – моніторинг населених пунктів силами ДАЗУ та Академією Наук. А далі приймати відповідні рішення через громадські обговорення», — говорить Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Відповідно до проекту Постанови, підготовленим Державним агенством з управління зоною відчуження, кількість чорнобильських зон має бути зменшено у 8 разів. Та від цього кількість постраждалого населення від катастрофи на ЧАЕС не стане меншою. Тож за підсумками зустрічі визначили подальші кроки у вирішенні цього питання.

«Ми сьогодні домовились, що Олена Шуляк ініціює перед Урядом круглий стіл за участі фахівців, представників центральних органів виконавчої влади, за участі представників місцевої влади. Тим самим ми обговоримо як далі ми будемо рухатися у цьому напрямку», — сказав Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Наразі Житомирщина є першою в Україні за кількістю хворих на онкологію, а Україна – перша в Європі. Це є прямим наслідком Чорнобильської катастрофи і закривати на це очі, кажуть нардепи, не мають права. Тож відстоювання прав чорнобильців триває.