За підтримки Естонії у Житомирі збудують новий ДБСТ, ділянку вже обрали (ВІДЕО)

362 родини у форматі Дитячих будинків сімейного типу внаслідок повномасштабного вторгнення росії змушені були виїхати за кордон. Більше тисячі — мігрують у межах країни. За ініціативи Першої Леді Олени Зеленської в Україні запустили пілотний проєкт із забезпечення житлом прийомних сімей під назвою "АдресА дитинства». На Житомирщині також будуватимуть ДБСТ за підтримки Естонії. Перше – у самому обласному центрі.

«Ми подивились територію, де ми плануємо в Житомирі побудувати Дитячий будинок сімейного типу. Ділянка вже обрана, наша ціль - оглянути її. Тендер на розробку архітектурних проєктів також запущений. 14 архітектурних бюро беруть участь», — каже Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні Каймо Кууск.

У міській раді кажуть, обирали ділянку серед кількох варіантів. Однак зупинились на тій, що виявилась найзатишнішою. Це доволі тихий та спокійний район, де росте багато зелені, поруч є невелике озеро. Зі свого боку за кошти місцевого бюджету мають зробити зручний під’їзд.

«Он під’їздні шляхи будуть зі сторони будинків, які ми бачимо. Дорога-під’їзд до ДБСТ також буде з тієї сторони. Сьогодні ми бачимо не досить зручний підхід, але міська рада взяла на себе зобов’язання. Я думаю, це не така велика проблема, як сам будинок», — говорить секретар Житомирської міської ради Віктор Клімінський.

ДБСТ буде збудовано за модульною системою, приклад якої ми вже бачили у новому садочку в Овручі, який був зведений повністю за кошти Уряду Естонії. Наразі оголошено міжнародний конкурс, за яким визначатимуть виконавця. Головна архітекторка міста говорить, для майбутнього ДБСТ разом із естонськими фахівцями пропрацьовують усі побажання й від самих родин.

«Ми виїжджали вже на цю ділянку разом, визначали умови, які мають бути в ДБСТ, виїжджали на місця будинків, де вони вже збудовані, спілкувалися з мешканцями, з мамами, з сім’ями, враховували те, чого не було, можливо, враховано, щоб врахувати в майбутньому в цей проєкт», — говорить головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн.

Попередньо, площа будинку складатиме приблизно 200 квадратних метрів. Роботи розпочати планують у цьому році, аби в наступному перша родина вже отримала своє житло. Народний депутат України Арсеній Пушкаренко говорить, одним ДБСТ не обмежуться.

«Загалом, в цьому році плануємо 2 будинки почати: тут і один біля Житомира в Березівській громаді. І протягом кількох років, я сподіваюсь, нам спільно з Естонією в рамках ініціативи Першої Леді вдасться побудувати 8 будинків сімейного типу. Ці 8 ДБСТ будуть новими домівками для наших родин, багатодітних родин, для батьків, які взяли на себе цю відповідальність, і тих діток, які виховуються в цих родинах», — сказав Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Збудовані ДБСТ будуть відповідати усім європейським стандартам і нормам, матимуть усе необхідне для комфортного проживання. І в таких умовах, переконаний нардеп, виховуватиметься щасливе майбутнє України.