Мешканці приватних домоволодінь зобов’язані укладати договори на вивезення відходів

Мешканці приватних домоволодінь зобов’язані укладати договори на вивезення відходів

Під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу доволі часто фіксують факти розташування несанкціонованих звалищ побутових відходів поблизу домоволодінь приватного житлового сектору.

«Організаторами» стихійних сміттєзвалищ, в переважній більшості, є мешканці навколишніх домоволодінь, котрі не бажають укладати договори на вивезення відходів та оплачувати цю послугу, стверджуючи при цьому, що все продуковане сміття залишається у них на присадибній ділянці.

Звичайно, у приватній садибі більші можливості щодо утилізації органічних відходів (від городу, саду, кухні, тваринництва). Це все можна скласти на компостну купу і незабаром використати як добриво. Але є й інші відходи – пакувальна тара, пластикові пляшки, засоби гігієни, відходи від ремонтних робіт… Нерідко це сміття просто викидається у канави поблизу річок, на стихійні сміттєзвалища, сквери, у полях та лісах.

Державна екологічна інспекція Поліського округу з огляду на ситуацію нагадує про правове регулювання питання поводження з відходами.

Так, стаття 31 Закону України «Про управління відходами» окреслює низку зобов’язань утворювачів побутових, зокрема, щодо укладання договорів з виконавцем послуги з управління побутовими відходами та внесення у встановленому порядку плати за послугу з управління побутовими відходами; забезпечення передачі побутових відходів до системи управління побутовими відходами, а побутових відходів, на які поширюється розширена відповідальність виробника,- до системи приймання або роздільного збирання, створеної організаціями розширеної відповідальності виробників; забезпечення у встановленому порядку роздільного збирання відходів за наявності об'єкта оброблення відходів.

Особи, винні за порушення у сфері управління відходами, несуть відповідно до закону дисциплінарну, адміністративну, адміністративно-господарську, цивільну чи кримінальну відповідальність, зокрема, й за порушення вимог щодо передачі відходів суб'єктам господарювання у сфері управління відходами. Про це йдеться у статті 57 зазначеного Закону.

Наголошується у Законі (стаття 58) і про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок порушення законодавства у сфері управління відходами підприємствами, установами, організаціями, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, у порядку та розмірах, встановлених законом України.

Державна екологічна інспекція Поліського округу закликає громадян не уникати укладання договорів, і відповідно, оплати за послугу з вивезення твердих побутових відходів, дбати про безпечне довкілля і дотримуватись правил благоустрою.