Сезон баштанних почався: скільки коштують кавуни та дині цьогоріч (ВІДЕО)

Перші кавуни та дині почали з’являтися у продажу ще на початку травня, але мало хто їх купував, більшість людей усе ж чекали початку сезону. З початком серпня баштанні користуються популярністю.

«Дуже гарно беруть, кавуни дуже гарно продаються, дині теж беруть, але кавуни більше. В більшості отакий середній кавун, кілограм 7-8. Половинки теж гарно продаються», — сказала продавчиня Інна.

Ціни на кавуни варіюються від 19 до 29 грн за кілограм.

«Подешевшали, була ціна 40-45 грн за кілограм, були Азейбарджанські, зараз уже Одеса», — говорить продавчиня Інна.

Минулорічний сезон баштанних минув для українців без херсонських кавунів, але цьогоріч вони повернулися на прилавки. Покупці кажуть, різниця між закордонними та нашими ягодами велика.

«Мені смачно, дуже солодкий попався. Херсонські завжди відрізнялися, вони дуже смачні», — сказала житомирянка Лідія.

Ціна на дині різна, найдешевші ми бачили по 49 грн, однак у більшості палаток вони коштують близько 60. І хоча більшість житомирян вже не бояться купувати баштанні, є ті, хто досі остерігається.

Але насправді немає приводу для хвилювань. Перед тим як потрапити на прилавок, усі баштанні проходять перевірку у лабораторії.

«Не половинка і не четвертинка, тільки ціла ягода. Ми досліджуємо його зовнішній вигляд, земляну пляму, чи він ніде не пошкоджений, не побитий, не тріснутий і потім відбираємо середину», — сказала лікар ветеринарно-санітарний експерт Наталія Воробйова.

Кавун перетирають на терці та додають до суміші розчин, який вивільняє нітрати. Дині досліджують у таким же способом.

Щоб убезпечити себе від неякісних баштанних, краще оминати стихійні ринки стороною та купувати ягоди у тих місцях, де є лабораторії.